Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami / Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

Dziś przedstawiam pomysł na pyszne i sycące sezonowe danie obiadowe. Bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni z dodatkiem chilli, imbiru i pomarańczy, podana z delikatnymi klopsikami drobiowymi. Zupa jest przepyszna, lekko słodkawa dzięki dyni, lekko pikantna dzięki chili, z wyczuwalnym aromatem z pomarańczy. Jest też bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, wyjdzie doskonała każdemu :) Pycha!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa z pieczonej dyni z drobiowymi pulpecikami

(4-6 porcji)

Składniki na zupę:

  • 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grube plastry
  • olej roślinny
  • sól
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 1-2 świeże papryczki chili, bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki jogurtu lub śmietany

Składniki na pulpeciki:

  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • starta skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Na dużej blaszce naoliwionej lub wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż równomiernie dynię, skrop od serca oliwą lub olejem roślinnym, posól i posyp imbirem, chili, kminem i łyżką startej skórki pomarańczowej. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut, do miękkości.
  2. W tym czasie przygotuj klopsiki. W misce wymieszaj mięso jajko, parmezan, skórkę pomarańczową (jeśli używasz) i bułkę tartą. Dopraw solą, dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego) i odstaw.
  3. W rondlu zagotuj przygotowany bulion i wrzuć kilka klopsików (nie wszystkie na raz). Początkowo opadną na dno, jednak później wypłyną na powierzchnię. Gotuj każdą partię przez około 5 minut, po czym wyjmij łyżką durszlakową i odstaw do momentu podania.
  4. Wyjmij dynię z piekarnika, przełóż ją do większego rondla i zalej bulionem w którym gotowaliśmy klopsiki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut, po czym zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  5. Przełóż zupę do miseczek, włóż po kilka klopsików drobiowych i na koniec wmieszaj trochę jogurtu i posyp szczyptą kminu rzymskiego.

Smacznego!

zupa

zupa

English version

Roasted pumpkin soup with chicken meatballs

(4-6 servings)

Pumpkin cream ingredients:

  • 1 kg pumpkin, cut into thick slices
  • vegetable oil
  • salt
  • 3 cm piece of fresh ginger, grated
  • 1-2 fresh chilli pepper, seeded and thinly sliced
  • 1 teaspoon cumin
  • grated zest of 1 orange
  • 4 tbsp yogurt or sour cream

Chicken meatballs ingredients:

  • 250 g ground chicken meat
  • 1 egg
  • 3 tablespoons grated Parmesan cheese
  • grated zest of 1 orange (optional)
  •  3-4 tablespoons breadcrumbs
  • salt
  • 1 l vegetable stock or chicken stock

Preparation:

  1. Preheat oven to 180°C. Place pumpkin in a large baking dish, previously oiled, season with a drizzle of vegetable oil, salt, ginger, chilli pepper, cumin and a tablespoon of grated orange peel. Bake for about 30 minutes until the pumpkin is soft.
  2. Meanwhile prepare the meatballs. In a bowl place meat with 1 egg, grated Parmesan cheese, grated orange peel and breadcrumbs. Season with salt, mix and shape into small meatballs, not bigger than a walnut, and set them aside in a dish.
  3. Bring the stock to the boil and boil in the meatballs, a few at a time. As soon as you throw them in, thy will sink to the bottom, but then they will slowly return to the surface. Boil them for about 5 minutes, then drain them and set aside in a dish.
  4. Remove the pumpkin from the oven, put it in a saucepan and cover with hot vegetable stock (from boilng meatballs). Let it simmer for about 5 minutes then process with a hand blender until smooth and creamy. Taste it and season with salt.
  5. Pour the soup into a bowls and serve with some chicken meatballs, yogurt then sprinkle with some ground cumin.

Enjoy!

zupa

Comments

  1. Pan Sushi says

    Mmmm, brzmi apetycznie, a sama dynia nie tylko dobra, ale i zdrowa. Dzięki więc za zacny przepis i mam nadzieję, że jeszcze jakiś tego typu – tj. równie odkrywczy dla mojego gusta – się tu pojawi. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>