Zupa krem z cukinii z serem Brie / Courgette and Brie soup

Dziś przedstawiam przepis na pyszną zupę krem z cukinii i sera Brie. Wbrew pozorom jest to doskonałe połączenie smakowe, a dzięki serowi Brie, zupa jest wyjątkowo delikatna i kremowa. Zupa ta jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a biorąc pod uwagę to, że na cukinię mamy właśnie sezon – także mało kosztowna. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa krem z cukinii z serem brie

(6 porcji)

Składniki:

  • 2 duże pory, umyte i pokrojone w plastry
  • 50 g masła
  • 750 g (około 3) cukinii, pokrojonych w plastry
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 80 g sera Brie, pokrojonego w plastry

Przygotowanie:

  1. W większym garnku rozpuść na średnim ogniu masło i podsmaż na nim pory do miękkości. Następnie dodaj cukinię, ziemniaki, wlej bulion i gotuj przez około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  2. Po tym czasie dodaj Brie i gotuj kolejne kilka minut, aż ser zacznie się rozpuszczać. Teraz zdejmij zupę z ognia i zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitego kremu.
  3. Postaw ponownie na ogniu, zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Courgette and brie soup

(6 servings)

Ingredients:

  • 2 large leeks, washed and sliced
  • 50 g butter
  • 750g (about 3) courgettes, sliced
  • 2 medium sized potatoes, peeled and cubed
  • 1 litre chicken or vegetable stock
  • 80 g Brie, sliced

Preparation:

  1. Sauté the sliced leeks in the butter until soft. Add the courgettes, potatoes and stock and simmer for approximately 20 minutes or until the vegetables are soft.
  2. Add the brie and simmer for a further couple of minutes just to soften the cheese. Remove from the heat and pureé the mixture until smooth.
  3. Heat through, check for seasoning and serve.

Enjoy!

zupa

Comments

  1. Magda says

    Jeśli krem smakuje tak samo jak wygląda na zamieszczonych zdjęciach to musi być pyszny. Jeszcze nie tak dawno nie byłam przekonana do zup w formie kremów, ale to się zmieniło i teraz próbuje takich przepisów, z Twojego na pewno skorzystam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>