Zupa krem z bobem i gorgonzolą / Easy broad bean and gorgonzola soup

Czas wrócić na ziemię po wakacyjnych wojażach, jednak rozleniwiona proponuję dzisiaj coś łatwego. Bardzo przyjemna kremowa  zupa z bobu ze śmietanką i serem gorgonzola – mało wysiłku, a efekt końcowy przepyszny. Gorgonzolę można zamienić na inny ulubiony z niebieską pleśnią. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zupa

Zupa krem z bobem i gorgonzolą 

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 500 g młodego bobu
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w małą kostkę
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 50-80 g gorgonzoli, pokrojonej w kostkę
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyty bób ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (ok. 15 min), po czym odcedź i wyłuskaj z łupinek.
  2. W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło lub olej i wrzuć cebulę, ziemniaki i czosnek. Podsmaż do zeszklenia cebuli, wrzuć bób i smaż kolejne 3 minuty.
  3. Wlej do garnka bulion i gotuj kolejne kilka minut, lub do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem.
  4. Następnie do zmiksowanej zupy dodaj gorgonzolę wraz ze śmietaną i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia się sera. Gotuj kolejne 10 minut, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Easy broad bean and gorgonzola soup

(4-5 porcji)

Ingredients:

  • 500 g young broad beans
  • 1 onion, diced
  • 2 cloves garlic, minced
  • 3 potatoes, peeled and cut into small cubes
  • 2 tablespoons clarified butter or canola oil
  • 1 l vegetable or chicken stock
  • 1/2 cup sour cream
  • 50-80 g gorgonzola cheese, diced
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Cook broad beans in boiling salted water until soft (about 15 minutes), then drain and peel off the skins.
  2. Heat  large saucepan over medium heat, add onions, potatoes and garlic. Cook, stirring from time to time, until onion are translucent. Next add broad beans, stir and cook for another 3 minutes.
  3. Add stock into the saucepan, bring to the boil and cook for a few minutes, or until the potatoes are soft. Remove the saucepan from the heat and puree with blender until smooth and creamy.
  4. Place the saucepan over medium heat and add gorgonzola cheese and sour cream. Cook stirring until cheese melt for 10 minutes, season with salt and pepper and serve.

Enjoy!

zupa

 

Comments

  1. Czarna says

    Zupa bardzo smaczna. Z reszta jak wszystkie przepisy z tej strony.
    Wzbogacilam ja lekko podsmazonym boczkiem z cebulka nalozonym juz bezposrednio na talerz.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>