Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem/Pumpkin soup with chicken and orzo

Dziś kolejna, po wersji azjatyckiej, propozycja zupy dyniowej, tym razem bardziej tradycyjna. Bardzo aromatyczna zupa-krem z dyni, pomidorów podana z makaronem w kształcie ryżu i kurczakiem, przygotowana w szybkowarze, w związku z czym jest superszybka w wykonaniu. Odkryłam jego zalety całkiem niedawno, gdyż dostałam go w prezencie urodzinowym od rodziców mojej połówki i gwarantuję, że na przepisie na zupę się nie skończy:). Podam też normalny czas gotowania dla osób nieposiadających szybkowaru. Polecam!

Scroll down for English

Zupa dyniowa z kurczakiem i makaronem

(4-5  porcji)

Składniki:

  • 700 g świeżej dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę selera
  • 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę  marchewki
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 800 ml bulionu z kurczaka
  • 400 g (1 puszka), krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/8 łyżeczki chilli w płatkach (lub mielonego)
  • 1/4 łyżeczki najlepiej świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/8 łyżeczki najlepiej świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka makaronu w kształcie ryżu, gotowanego (lub innego ulubionego w odpowiedniej ilości)
  • 1 szklanka kurczaka ugotowanego lub usmażonego i pokrojonego w kostkę (lub więcej zgodnie z upodobaniami)
  • 1/2 do 1 szklanki śmietanki 18 % (zgodnie z upodobaniami)
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

  1. W garnku szybkowaru roztop na średnim ogniu masło. Włóż cebulę , seler, marchew i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj czosnek, wymieszaj i podsmaż jeszcze przez chwilę, po czym wlej bulion z kurczaka, pomidory i włóż dynię. Dopraw chilli, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. Zamknij pokrywkę szybkowaru, ustaw go na wysokie ciśnienie i czas aktywnego gotowania pod ciśnieniem 10 minut (liczony bez nagrzewania się). Jeżeli nie posiadasz szybkowaru, gotuj zupę na średnim ogniu przez 30 minut, lub do miękkości warzyw.
  3. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładkie puree, ja robię to bezpośrednio w garnku. Gotując na małym ogniu dodaj kurczaka, makaron,śmietankę, gotuj aż kurczak będzie odpowiednio ciepły. Dopraw do smaku solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  4. Rozlej do miseczek i udekoruj szczypiorkiem i śmietanką.
Smacznego!

English version

Pumpkin soup with chicken and orzo

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 700 g of fresh pumpkin or butternut squash (peeled, and cubed)
  • 3 tablespoons butter
  • 1/2 cup onions, diced
  • 1/2 cup celery, diced
  • 1/2 cup carrots, diced
  • 1 garlic clove, minced
  • 800 ml chicken stock
  • 400 g (1 can) diced tomatoes with juice
  • 1/2 teaspoon italian seasoning
  • 1/8 teaspoon dried red pepper flakes
  • 1/4 teaspoon freshly ground black pepper
  • 1/8 teaspoon freshly grated nutmeg
  • 1 cup orzo, cooked
  • 1 cup chicken, cooked and diced
  • 1 to 1/2 cup half and half
  • green onion tops, sliced very thin (save for garnish)

Preparation:

  1. Melt butter in pressure cooker pot. Sauté onions, celery, and carrots. Add garlic, stir briefly and add chicken stock, tomatoes and squash. Season with red pepper flakes, pepper and nutmeg.
  2. Select high pressure and 10  minutes cook time (active), or cook for 30-40 min without pressure cooker.
  3. Puree until mixture is very smoothSimmer and add chicken, orzo, and half and half and heat until chicken is heated. Season with salt and pepper if necessary.
  4. Serve garnished with thinly sliced green tops of onions and a swirl of half and half.
Enjoy!

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers