Zupa brokułowa z masłem orzechowym / Broccoli and peanut butter soup

Dziś przedstawiam kolejną propozycję dla osób nielubiących się przemęczać w kuchni :) Pyszna, szybka i łatwa zupa krem z brokułów z dodatkiem masła orzechowego, podana z uprażonymi na suchej patelni posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Bardzo sycąca i na pewno przypadnie do gustu każdemu. Polecam!

zupa

Scroll down for recipe in English

Zupa brokułowa z masłem orzechowym

(2-3 porcje)

Składniki:

  • ½ cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 łyżka oleju
  • 1 średni brokuł, pokrojony na małe kawałki
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 2-3 łyżki masła orzechowego, najlepiej z kawałkami orzechów
  • sól i pieprz
  • uprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, posiekane

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę wraz z czosnkiem i smaż przez kilka minut do zeszklenia.
  2. Dodaj do garnka brokuły, bulion i mleko, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 10-15 minut lub do miękkości.
  3. Zmiksuj zupę na gładki krem i wmieszaj do rozpuszczenia masło orzechowe.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku, rozlej do miseczek, posyp prażonymi orzechami i podawaj.

Smacznego!

zupa1

English version

Broccoli and peanut butter soup

(2-3 servings)

Ingredients:

  • ½ onion, diced
  • 1 clove of garlic, minced
  • 1 tablespoon oil
  • 1 head of broccoli, chopped into small pieces
  • 300 ml chicken stock
  • 200 ml whole milk
  • 2-3 tablespoons crunchy peanut butter
  • salt and pepper
  • toasted peanuts, chopped

Preparation:

  1. Heat the oil in a medium pot, add onion and garlic and cook for a couple of minutes until translucent.
  2. Add the broccoli to pot, along with stock and milk. Bring it to the boil, then simmer gently for 10-15 minutes or until broccoli is cooked and soft.
  3. Blitz the soup to a smooth consistency using a blender, add peanut butter and stir to melt it in.
  4. Season with salt and pepper to taste and serve with warm sprinkled with toasted peanuts.

Enjoy!

zupa3

Comments

  1. Artur says

    Nie do końca jestem przekonana, czy takie połączenie smakowe trafiłoby w moje gusta. Na pewno jestem na tak, jeśli chodzi o brokuła. Ale to masło orzechowe, no nie lubię go niestety. A może da się je czymś zastąpić? Hm, pomyślę nad tym, bo poza tym wszelkie inne składniki raczej będa mi smakowały. :)

    • Dzi says

      Przyznam szczerze, ze samego masła orzechowego też nie lubię ,a w sosach i zupach uwielbiam. Może warto spróbować? Jeżeli bardzo nie, to zwyczajnie można je pominąć i cieszyć się lekkim kremem brokułowym:)

  2. Kejti says

    Nie no takiego połączenia to jeszcze nie próbowałam brokuły z masłem orzechowym hmm wygląda bardzo apetycznie a do tego brokuły i masło orzechowe są bardzo zdrowe muszę wypróbować :)

  3. Daria says

    Patrzę, patrzę i nasuwa mi się pytanie – gdzież jest ten brokuł :P Bo zupka jasna jak się patrzy i ani śladu tego zielonego warzywa :) Ja akurat masło orzechowe bardzo lubię, ale do zupy to ono mi nie w 5 ni w 9 nie pasuje :) Chyba sporo smakowych „rewolucji” muszę się jeszcze nauczyć ;)Pozdrowionka :*

    • Dzi says

      Trzeba eksperymentować! Mój luby, odkąd pierwszy raz wmieszałam mu do sosu masło orzechowe, ciągle o nie prosi:P A zupka dobrze zmiksowana, bez grudek:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>