Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin

Dziś przedstawiam kolejną odsłonę ziemniaczanego dodatku do dania głównego. Tym razem są to pokrojone w plasterki ziemniaki, zapiekane w śmietance z karmelizowaną cebulą, serem z niebieską pleśnią i serem Gruyere. Moja połówka stwierdziła, ze były to jedne z najlepszych ziemniaków jakie zrobiłam, a na moim blogu ich nie brakuje:). Danie jest dosyć czasochłonne ze względu na proces karmelizowania cebuli, jednak zapewniam, że warto. Doskonały dodatek do każdego dania głównego. Polecam!

Scroll down for recipe in English

gratin

Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 szklanki ziemniaki, pokrojonych w cienkie plasterki ok. 0,3 cm
  • 3/4 szklanki rozdrobnionego sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 szklanki startego sera Gruyere (lub innego ulubionego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 2 szklanki śmietanki 18 %
  • sól i pieprz

Składniki na karmelizowaną cebulę:

  • 2 małe cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • oliwa z oliwek i masło do smażenia
  • sól
  • szczypta cukru

Przygotowanie cebuli:

  1. Do dużej patelni najlepiej z grubym dnem wlej łyżkę oliwy, dodaj łyżkę masła i cebulę. Posyp solą i dokładnie wymieszaj, tak by dokładnie pokryła się oliwą i rozłóż równomiernie na dnie patelni. Postaw patelnię na średnim ogniu (u mnie 4 w 10 stopniowej skali) i powoli smaż. Całość smażenia powinna zając około 45 minut.
  2. Od czasu do czasu zamieszaj, by cebula równomiernie brązowiała. Jeżeli zbyt szybko brązowieje zmniejsz ogień do małego, wlej chlust wody i zamieszaj.
  3. Po około 15 minutach wsyp szczyptę cukru. Jeżeli cebula zacznie przywierać do dna patelni wlej odrobinę oleju. Smaż mieszając od czasu do czasu, aż cebula nabierze głębokiego, brązowego koloru.

Przygotowanie zapiekanki:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 °C. Przygotuj naczynie do zapiekania o średnicy 20 cm.
  2. W średnim garnku wymieszaj ziemniaki, śmietankę, czosnek, tymianek, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i często mieszając gotuj przez kilka minut, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wyrzuć tymianek.
  3. Natłuść masłem naczynie do zapiekania i wyłóż  na dno 1/3 ziemniaków  na nie 1/3 cebuli i 1/3 sera pleśniowego. Dopraw solą i pieprzem i kontynuuj wykładanie z podanej kolejności doprawiając solą i pieprzem po każdej warstwie. Zalej ziemniaki pozostałą śmietanką i posyp serem gruyere.
  4. Przykryj folią aluminiową i włóż do piekarnika. Piecz przez 30 minut, po czym zdejmij folię i piecz  kolejne 10 minut, aż ziemniaki będą miękki a ser się ładnie zarumieni.

Smacznego!

gratin

English version

Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 cups potatoes, sliced 0,3 cm thin
  • 3/4 cup crumbled blue cheese
  • 1/2 cup grated Gruyere cheese
  • 2 garlic cloves
  • 1 sprig fresh thyme
  • 2 cups heavy cream
  • salt and pepper

Caramelized onions:

  • 2 small onions, sliced thin
  • olive oil and butter
  • salt
  • pinch of sugar

For the Caramelized Onion:

  1. In a large, heavy-bottomed pan add about 1 tbs each of butter and oil and the onions. Sprinkle with salt, toss to coat and spread out evenly in the pan. Turn the heat to medium-low and let the onions slowly caramelize. The caramelization process will take at least 45 minutes.
  2. Stir occasionally to prevent the onions from browning too quickly. It’s important that the onions slowly brown. You may have to turn the burner down to low, depending on your stove. If they are browning too quickly add a splash of water to the pan and stir the onions.
  3. After about 15 minutes add a pinch of sugar. You also may need to add a little more oil to the pan if the onions start sticking to the bottom of the pan. Continue to stir the onions and scraping up the brown bits on the bottom of the pan until they develop a nice, deep brown color.

For the Gratin:

  1. Preheat oven to 200 oC and prepare 20 cm baking dish.
  2. In medium-large pot combine the drained potatoes, cream, garlic, thyme, salt, pepper and bring to a boil. Stirring often. Immediately after the potatoes come to a boil, reduce the heat to a simmer. Continue to cook a few minutes, stirring the potatoes until the cream slightly thickens. Remove from heat. Remove the thyme.
  3. Butter all sides of your dish and begin by adding 1/3 of the potatoes to the bottom. Top with 1/3 of the onion and 1/3 of the blue cheese. Sprinkle a layer of kosher salt and fresh pepper on top of each layer. Repeat two more times with the blue cheese layer on top. Sprinkle the gruyere cheese on top of the final blue cheese layer. Ensure all of the cream is poured on top of the potatoes.
  4. Cover with foil and bake for 30 minutes. Uncover, and then bake for another 10 until the cheese browns and the potatoes are knife tender.

Enjoy!

 

Comments

  1. Marta says

    Bardzo chętnie przygotowałabym to, ale jako jakoś nie potrafię tej cebulki karmelizować.. moment i cukier mi się przypala..

    • Dzi says

      Sekretem jest smażenie delikatnie na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy zauważamy,że coś za bardzo się rumienią, należy dolewać po trochu wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>