Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin

Dawno nie jadłam tak pysznych zapiekanych ziemniaków. Przełożone cukinią z tymiankiem i upieczone w mleku pod warstwą sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je jako dodatek do dania głównego. Polecam!

Scroll down for English

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • masło lub oliwa z oliwek do wysmarowania formy
  • 6-8 małych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 mała cukinia, pokrojony w cienkie plastry
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 150 g sera Gruyère, startego na tarce
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku, posiekanych (może być też suszony)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Natłuść masłem lub olejem średniej wielkości naczynie do zapiekania, następnie natrzyj jego boki i dno czosnkiem.
  2. Włóż ziemniaki i cukinię do większej miski, dobrze posól i popieprz. Następnie wsyp połowę sera, tymianek, i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż zawartość miski do przygotowanego naczynia do zapiekania i zalej mlekiem maksymalnie do wysokości warzyw.
  3. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut. Po tym czasie dociśnij ziemniaki i cukinię łyżką, posyp resztą sera i ponownie włóż do piekarnika. Piecz kolejne 40 -50 minut, aż mleko zostanie wchłonięte, ziemniaki będą miękkie, a wierzch ładnie zarumieniony.
  4. Przed podaniem, pozwól zapiekance „odpocząć” przez 30 minut. Dzięki temu będzie pięknie zwarta i idealnie wilgotna.
Smacznego!

English version

Cheesy potato zucchini gratin 

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 garlic clove, smashed
  • butter or olive oil for greasing
  • 6-8 small potatoes, sliced in thin rounds
  • 1 small zucchini, sliced in thin rounds
  • salt and freshly ground pepper
  • 150 g Gruyère cheese, grated
  • 2 1/2 cups milk
  • 1 teaspoon fresh thyme leaves, roughly chopped (dried works, too)

Preparation:

  1.  Preheat the oven to 200 oC. Butter or oil a  baking dish. Rub the sides and bottom with the cut clove of garlic.
  2. Place the sliced potatoes and zucchini in a bowl and season generously with salt and pepper. Add half the cheese and the thyme and toss together, then transfer to the dish and pour on the milk. It should just cover the rounds.
  3. Place in the oven and bake 30 minutes. Push the potatoes and zucchini down into the milk with the back of a spoon. Sprinkle the remaining cheese over the top and return to the oven. Bake another 40 to 50 minutes, until all of the milk is absorbed, the potatoes are soft and the dish is nicely browned on top and around the edges.
  4. Let set for 20-30 minutes before serving so the juices can redistribute.
Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge