Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin

Dawno nie jadłam tak pysznych zapiekanych ziemniaków. Przełożone cukinią z tymiankiem i upieczone w mleku pod warstwą sera Gruyère. Danie jest łatwe i absolutnie satysfakcjonujące, ja podaję je jako dodatek do dania głównego. Polecam!

Scroll down for English

Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • masło lub oliwa z oliwek do wysmarowania formy
  • 6-8 małych ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry
  • 1 mała cukinia, pokrojony w cienkie plastry
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 150 g sera Gruyère, startego na tarce
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku, posiekanych (może być też suszony)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Natłuść masłem lub olejem średniej wielkości naczynie do zapiekania, następnie natrzyj jego boki i dno czosnkiem.
  2. Włóż ziemniaki i cukinię do większej miski, dobrze posól i popieprz. Następnie wsyp połowę sera, tymianek, i całość dokładnie wymieszaj. Przełóż zawartość miski do przygotowanego naczynia do zapiekania i zalej mlekiem maksymalnie do wysokości warzyw.
  3. Włóż do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30 minut. Po tym czasie dociśnij ziemniaki i cukinię łyżką, posyp resztą sera i ponownie włóż do piekarnika. Piecz kolejne 40 -50 minut, aż mleko zostanie wchłonięte, ziemniaki będą miękkie, a wierzch ładnie zarumieniony.
  4. Przed podaniem, pozwól zapiekance „odpocząć” przez 30 minut. Dzięki temu będzie pięknie zwarta i idealnie wilgotna.
Smacznego!

English version

Cheesy potato zucchini gratin 

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 garlic clove, smashed
  • butter or olive oil for greasing
  • 6-8 small potatoes, sliced in thin rounds
  • 1 small zucchini, sliced in thin rounds
  • salt and freshly ground pepper
  • 150 g Gruyère cheese, grated
  • 2 1/2 cups milk
  • 1 teaspoon fresh thyme leaves, roughly chopped (dried works, too)

Preparation:

  1.  Preheat the oven to 200 oC. Butter or oil a  baking dish. Rub the sides and bottom with the cut clove of garlic.
  2. Place the sliced potatoes and zucchini in a bowl and season generously with salt and pepper. Add half the cheese and the thyme and toss together, then transfer to the dish and pour on the milk. It should just cover the rounds.
  3. Place in the oven and bake 30 minutes. Push the potatoes and zucchini down into the milk with the back of a spoon. Sprinkle the remaining cheese over the top and return to the oven. Bake another 40 to 50 minutes, until all of the milk is absorbed, the potatoes are soft and the dish is nicely browned on top and around the edges.
  4. Let set for 20-30 minutes before serving so the juices can redistribute.
Enjoy!

12 Comments

Jeanne

about 1 rok ago

Zapachniało dobrą zapiekanką :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Wiewióra

about 1 rok ago

uwielbiam takie ziemniaczane zapiekanki :) mniam!

Odpowiedz

Nat

about 1 rok ago

A gdzie można kupić takie białe naczynie?

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Mam je już tyle lat, że nawet nie pamiętam gdzie je kupiłam....

Odpowiedz

Nat

about 1 rok ago

A na spodzie nie ma żadnej info ?

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Nie, są czyste bez żadnych napisów.

Odpowiedz

Jov

about 4 miesiące ago

Jakie wymiary ma naczynie? ;-)

Odpowiedz

Dzi

about 4 miesiące ago

To konkretnie ma 20x13 wysokość 10 cm :)

Odpowiedz

Jov

about 4 miesiące ago

Dziękuję ślicznie!

Odpowiedz

Dzi

about 4 miesiące ago

Polecam się:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers