Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami do dań głównych, staram się też wyszukiwać mało popularne jeszcze produkty i stąd proponuję ziemniaki z fenkułem zapiekane z mozzarellą. Chyba wszystko zapiekane pod mozzarellą musi być smaczne:) Jest to dokonały dodatek do ryb,mięs lub podobnie jak zapiekany kalafior,może stanowić wegetariańskie  danie główne.Polecam!

Czas przygotowania: max. 20 min,Czas pieczenia: ok. 50 min,Ilość porcji: 4 jako dodatek,2 jako danie główne

 

Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Składniki:

  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki,obrane i umyte
  • 1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą
  • 1/2 – 2/3 szklanki mleka
  • ok. 100 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. Używając szatkownicy, pokrój ziemniaki i fenkuł na średnio cienkie plasterki.
  3. Ułóż warstwę ziemniaków w większym naczyniu żaroodpornym tak,by zachodziły na siebie w 2/3. Posól je i popieprz, następnie ułóż w ten sam sposób na ziemniakach warstwę fenkułu i także go dobrze dopraw.Gdyby zostały jeszcze plasterki po ułożeniu 2 warstw,także je wyłóż na fenkuł i dopraw.
  4. Polej warzywa mlekiem, tylko do wysokości przedostatniej warstwy (powinno wystarczyć max. 2/3 szklanki)
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię,posyp warzywa mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut, lub do momentu zarumienienia się sera.
  6. Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu poleżeć przez 10 min przed krojeniem i podaniem.
Smacznego!

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge