Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Ostatnio dużo eksperymentuję z dodatkami do dań głównych, staram się też wyszukiwać mało popularne jeszcze produkty i stąd proponuję ziemniaki z fenkułem zapiekane z mozzarellą. Chyba wszystko zapiekane pod mozzarellą musi być smaczne:) Jest to dokonały dodatek do ryb,mięs lub podobnie jak zapiekany kalafior,może stanowić wegetariańskie  danie główne.Polecam!

Czas przygotowania: max. 20 min,Czas pieczenia: ok. 50 min,Ilość porcji: 4 jako dodatek,2 jako danie główne

 

Ziemniaki z fenkułem zapiekane pod mozzarellą

Składniki:

  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki,obrane i umyte
  • 1 duża bulwa fenkułu z odciętą zieloną górą
  • 1/2 – 2/3 szklanki mleka
  • ok. 100 g startej mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  2. Używając szatkownicy, pokrój ziemniaki i fenkuł na średnio cienkie plasterki.
  3. Ułóż warstwę ziemniaków w większym naczyniu żaroodpornym tak,by zachodziły na siebie w 2/3. Posól je i popieprz, następnie ułóż w ten sam sposób na ziemniakach warstwę fenkułu i także go dobrze dopraw.Gdyby zostały jeszcze plasterki po ułożeniu 2 warstw,także je wyłóż na fenkuł i dopraw.
  4. Polej warzywa mlekiem, tylko do wysokości przedostatniej warstwy (powinno wystarczyć max. 2/3 szklanki)
  5. Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu) i włóż do piekarnika na 30 minut. Następnie zdejmij folię,posyp warzywa mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut, lub do momentu zarumienienia się sera.
  6. Wyjmij danie z piekarnika i pozwól mu poleżeć przez 10 min przed krojeniem i podaniem.
Smacznego!

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers