Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Jest to kolejna i nie ostatnia propozycja dania z książki Nigela Slatera „Tender”. Tym razem przedstawiam świeży szpinak i pieczarki zapiekane w pysznym sosem śmietanowo-winnym, z dużą ilością parmezanu. Nigel we wstępie do przepisu wskazuje,że może to być doskonałe danie główne podane z ryżem, ja podałam je jednak jako dodatek do dania głównego. Jest to po prostu dodatek doskonały i niezwykle prosty do wykonania.Polecam!

Scroll down for English

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami 

(2 porcje jako danie główne,4 porcje jako dodatek)

Składniki:

  • 400 g brązowych pieczarek (przekrojone na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości)
  • gruby plaster masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała szklanka wytrawnego białego wina
  • 300 ml śmietanki (mnie 36 %)
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 150 g startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni masło razem z oliwą z oliwek i włóż pieczarki.Smaż je do lekkiego zarumienienia.
  2. Następnie wlej wino i doprowadź je do wrzenia,gotuj przez kilka minut.
  3. Wlej śmietankę,ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.Odstaw.
  4. Umyj szpinak i jeszcze mokry włóż do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką i postaw na dużym ogniu. Pozwól mu się „parować” około 2 minuty potrząsając od czasu do czasu.Następnie odcedź go i odciśnij nadmiar wody.
  5. Wymieszaj ze sobą pieczarki szpinak i około 140 g parmezanu.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą parmezanu.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 35 minut,aż wierzch się zarumieni.

English version

Spinach and mushroom gratin

(2 servings as a main course, 4 servings as a side dish)

Ingredients:

  • 400 g chestnut mushrooms (halved or quartered, depending on their size)
  • thick slice of butter
  • 2 tablespoons olive oil
  • small glass of dry white wine
  • 300 ml of double cream (36% )
  • 400 g fresh spinach
  • 150 g grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. Warm the butter and olive oil in a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely.
  2. Pour in the wine and bring it to a boil, continue to boil for a couple of minutes.
  3. Pour the cream into the pan and let it come back to the boil, the simmer 2 minutes. Turn off the heat.
  4. Wash the spinach and put it, still wet from rinsing, into a pot with a tight fitting lid. Let the spinach cook for a minute or two in its own steam. Then drain it and squeeze to remove excess water.
  5. Fold together the mushrooms, spinach, salt and pepper and 140 g of the grated Parmesan.
  6. Tip into a shallow baking dish. Scatter the remaining cheese on top.
  7. Bake at 180 ° C for 35 minutes, until the top is crisp and golden brown.

3 Comments

wedelka

about 11 miesięcy ago

Szpinakowo tu ostatnio :) Podoba mi się to ;) Pyszne zapiekanki z tym warzywem proponujesz :) Aż ślinka leci na ich widok :)

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Jakoś ostatnio mam fazę na szpinak:P

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers