Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami Nigela Slatera

Jest to kolejna i nie ostatnia propozycja dania z książki Nigela Slatera „Tender”. Tym razem przedstawiam świeży szpinak i pieczarki zapiekane w pysznym sosem śmietanowo-winnym, z dużą ilością parmezanu. Nigel we wstępie do przepisu wskazuje,że może to być doskonałe danie główne podane z ryżem, ja podałam je jednak jako dodatek do dania głównego. Jest to po prostu dodatek doskonały i niezwykle prosty do wykonania.Polecam!

Scroll down for English

Zapiekany pod parmezanem szpinak z pieczarkami 

(2 porcje jako danie główne,4 porcje jako dodatek)

Składniki:

  • 400 g brązowych pieczarek (przekrojone na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości)
  • gruby plaster masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mała szklanka wytrawnego białego wina
  • 300 ml śmietanki (mnie 36 %)
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 150 g startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na patelni masło razem z oliwą z oliwek i włóż pieczarki.Smaż je do lekkiego zarumienienia.
  2. Następnie wlej wino i doprowadź je do wrzenia,gotuj przez kilka minut.
  3. Wlej śmietankę,ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 2 minuty.Odstaw.
  4. Umyj szpinak i jeszcze mokry włóż do garnka z dobrze dopasowaną pokrywką i postaw na dużym ogniu. Pozwól mu się „parować” około 2 minuty potrząsając od czasu do czasu.Następnie odcedź go i odciśnij nadmiar wody.
  5. Wymieszaj ze sobą pieczarki szpinak i około 140 g parmezanu.Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp resztą parmezanu.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez 35 minut,aż wierzch się zarumieni.

English version

Spinach and mushroom gratin

(2 servings as a main course, 4 servings as a side dish)

Ingredients:

  • 400 g chestnut mushrooms (halved or quartered, depending on their size)
  • thick slice of butter
  • 2 tablespoons olive oil
  • small glass of dry white wine
  • 300 ml of double cream (36% )
  • 400 g fresh spinach
  • 150 g grated Parmesan cheese

Preparation:

  1. Warm the butter and olive oil in a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely.
  2. Pour in the wine and bring it to a boil, continue to boil for a couple of minutes.
  3. Pour the cream into the pan and let it come back to the boil, the simmer 2 minutes. Turn off the heat.
  4. Wash the spinach and put it, still wet from rinsing, into a pot with a tight fitting lid. Let the spinach cook for a minute or two in its own steam. Then drain it and squeeze to remove excess water.
  5. Fold together the mushrooms, spinach, salt and pepper and 140 g of the grated Parmesan.
  6. Tip into a shallow baking dish. Scatter the remaining cheese on top.
  7. Bake at 180 ° C for 35 minutes, until the top is crisp and golden brown.

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge