Na pewno każdy z nas jadł tradycyjne zapiekanki z pieczarkami,ja jak na razie najlepsze jadłam w Biłgoraju-miejscowości na wschodzie Polski 🙂 Zawsze jak zdarzy mi się tamtędy przejeżdżać to staram się zajrzeć. Jednak tym razem proponuję troszkę inną ich wersję dla fanów ryb- zapiekanki z tuńczykiem. Pyszna chrupiąca bagietka,delikatna sałatka z tuńczykiem i to wszystko zapieczone z serem cheddar.Jak dla mnie rewelacja.Polecam!
Zapiekanki z tuńczykiem ( 4 porcje)
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,dobrej jakości
- 1 łodyga selera naciowego,pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej papryki konserwowej (albo innych warzyw konserwowych,im słodszych tym lepiej)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki majonezu
- 1 bagietka przekrojona na pół,następnie wzdłuż na 4 „kromki”(lub 4 kromki innego ulubionego pieczywa)
- ok 1 szklanki startego sera cheddar (lub innego ulubionego żółtego,dobrze topiącego się)
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik,ustaw 200 o C i funkcję grilla.
- W średniej misce wymieszaj odsączonego tuńczyka,selera,pietruszkę, paprykę i majonez.Następnie dopraw sokiem z cytryny.
- Rozprowadź powstałą sałatkę na przygotowanych kromkach i posyp je serem.
- Przełóż je na blachę do pieczenia u wstaw do piekarnika na najwyższą półkę.Grilluj ok. 4 minut,aż ser się roztopi i zacznie delikatnie bulgotać.
- Wyjmij z piekarnika i podawaj.
Inspirowane smakiem says
Uwielbiam zapiekanki! Wygląda dooobrze:)