Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem/Tuna noodle casserole

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem/Tuna noodle casserole

Dziś przedstawiam przepis na szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tuńczykiem w delikatnym sosie serowym z porami i koperkiem. Szybka i łatwa wykonaniu, gwarantuje udany obiad nawet w tygodniu. Polecam!

Niniejszy przepis bierze udział w konkursie „Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”zorganizowanym przez Majankę, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoją uniwersalnością w zastosowaniu. Używam go do smażenia, na kanapki, do natłuszczania form przed pieczeniem- niezwykle przydatny w kuchni.

Scroll down for recipe in English

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 1/4 szklanki (50 g) smalczyku ziołowego Smakowita Pajda
  • 2 1/2 szklanki pokrojonych w cienkie plasterki porów (tylko białe i jasnozielone części, około 2 duże)
  • sól i pieprz
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 18 %
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 220 g ulubionego makaronu
  • 1/2 szklanki (70 g), startego sera Gruyère lub innego ulubionego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 puszki tuńczyka (najlepiej w oleju), odsączonego i rozdrobnionego na małe kawałki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/4 szklanki tartego parmezanu
  • 2 łyżki stopionego smalczyku ziołowego Smakowita Pajda

Przygotowanie:

  1. Natłuść smalczykiem Smakowita Pajda naczynie żaroodporne o wymiarach około 20 x 20 cm. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC.
  2. Na dużej patelni, na średnim ogniu rozpuść 50 g smalczyku ziołowego Smakowita Pajda i włóż pory, dopraw je solą i pieprzem. Przykryj patelnię i duś, aż pory staną się miękkie, ale nie zarumienione, często mieszając przez około 8 minut. Następnie dodaj mąkę, wymieszaj i smaż kolejną minutę. Po tym czasie stopniowo dolewaj mleko i śmietankę, po czym gotuj mieszając około 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zdejmij z ognia.
  3. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź zostawiając 3/4 szklanki wody z gotowania. Przełóż makaron do dużej miski i wymieszaj z sosem porowym. Następnie wmieszaj ser Gruyère i koperek, po czym wlewaj po łyżce wody z makaronu, aż powstanie kremowy sos. Następnie wmieszaj w tuńczyka i przełóż całość do przygotowanego naczynia do zapiekania.
  4. W małej misce wymieszać bułkę tartą z parmezanem i roztopionym smalczykiem Smakowita Pajda, po czym posyp powstałą mieszanką przygotowaną zapiekankę.
  5. Włóż przykrytą folią aluminiową zapiekankę do piekarnika i piecz około 20 minut. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 10 minut, do ładnego zarumienienia. Podawaj jeszcze gorącą.
Smacznego!

 

English version

Tuna noodle casserole with leeks and fresh dill

(6 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup (50 g) Smakowita Pajda or  unsalted butter
  • 2 1/2 cups thinly sliced leeks (white and pale green parts only, about 2 large)
  • salt and pepper
  • 1/4 cup all purpose flour
  • 2 cups whole milk
  • 1/2 cup half and half
  • 1 teaspoon fresh lemon juice
  • 220 g egg noodles
  • 1/2 cup (70 g) grated Gruyère cheese or other sharp cheese
  • 2 tablespoons chopped fresh dill
  • 2 cans tuna (preferably packed in oil), drained, broken into chunks
  • 1 cup bread crumbs
  • 1/4 cup grated parmesan cheese
  • 2 tablespoons melted Smakowita Pajda or butter

Preparation:

  1. Butter 20 x 20 cm baking dish and melt butter in heavy large saucepan over medium heat. Add leeks to saucepan and sprinkle lightly with salt and pepper. Cover saucepan and cook until leeks are tender but not brown, stirring often, about 8 minutes, add flour and stir for 1 minute. Gradually add milk and half and half, simmer until mixture thickens slightly, stirring often for about 5 minutes. Stir in lemon juice and season leek sauce to taste with salt and pepper. Remove sauce from heat.
  2. Meanwhile, cook egg noodles in large pot of boiling salted water until tender, stirring occasionally. Drain noodles, reserving 3/4 cup noodle cooking liquid. Transfer noodles to large bowl and pour over leek sauce. Add grated Gruyère cheese and dill and stir to blend, next add about 8 tablespoons reserved noodle cooking liquid until creamy. Mix in tuna and transfer to prepared baking dish.
  3. In a small bowl mix bread crumbs with parmesan cheese and melted butter and sprinkle over the casserole.
  4. Preheat oven to 190 oC. Bake noodle casserole, covered with foil, until heated through, about 20 minutes. Remove foil and continue to bake, uncovered, until top is golden brown, about 10 minutes longer. Serve hot.
Enjoy!

3 Comments

bubu

about 10 miesięcy ago

smakowicie wyglądające danie, spróbuje na pewno :)

Odpowiedz

Dzi

about 10 miesięcy ago

Majana

about 10 miesięcy ago

Pysznie się prezentuje ta zapiekanka. Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie :) Majana

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers