Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem/ Chicken, spinach and pasta bake

Dziś przedstawiam doskonały przepis na łatwy obiad, idealny na chłodne jeszcze wieczory. Pyszna zapiekanka makaronowa z  kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami w delikatnym winno-śmietankowym sosie, pod parmezanową pierzynką – baaardzo przyjemna w smaku:). Przepis pochodzi z książki Nigela Slatera „Tender, Volume I”. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 350 g spaghetti (lub innego ulubionego makaronu)
  • 300 g pieczarek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gruby plasterek masła
  • 400 g gotowanego lub upieczonego kurczaka
  • 250 ml białego wina
  • 450 ml śmietanki 30 %
  • 200 g szpinaku
  • 190 g startego parmezanu

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron w dobrze osolonej wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. Pieczarki pokrój w ćwiartki, a na dużej patelni rozgrzej oliwę i masło. Wrzuć pieczarki i podsmaż do ładnego zarumienienia. Dodaj kurczaka pokrojonego na spore kawałki i wlej wino. Doprowadź je do wrzenia i gotuj przez chwilę zdrapując z dna patelni przysmażone kawałki. Następnie wlej śmietankę, doprowadź całość ponownie do wrzenia i zdejmij patelnię z ognia.
  3. Teraz umyj szpinak i jeszcze mokry umieść na patelni ze szczelną przykrywką. Podgrzewaj go przez 1-2 minuty do zwiędnięcia, następnie zdejmij z ognia, odciśnij z niego nadmiar wody i  z grubsza posiekaj.
  4. Umieść makaron, sos z grzybami i kurczakiem i szpinak w dużej misce, po czym wmieszaj dwie trzecie parmezanu i dopraw solą i pieprzem. Przełóż całość do dużego naczynia do zapiekania i posyp resztą parmezanu. Piecz przez ok. 35 minut, do ładnego zarumienienia.
Smacznego!

English version

Chicken, spinach and pasta bake

(4 servings)

Ingredients:

  • 350 g spaghetti
  • 300 g mushrooms
  • 3 tablespoons olive oil
  • a thick slice of butter
  • 400 g cooked chicken
  • 250 ml white wine
  • 450 ml double cream
  • 200 g spinach
  • 190 g grated parmesan

Preparation:

  1. Cook the spaghetti in deep, generously salted boiling water. Drain and set aside. Set the oven at 180 oC.
  2. Cut the mushrooms into quarters. Warm the oil and butter ina a deep pan and add the mushrooms, letting them colour nicely here and there. Add the cooked chicken, cut into large pieces, aand then pour in the wine. Bring to the boil, scraping away at the sticky remains on the bottom of the pan. Pour the cream into the pan, bring back to the boil and turn off the heat.
  3. Wash the spinach and put it, still wet from rinsing into a pan with a tight-fitting lid. Let it cook for a minute or two in its own steam, them drain, zqeeze to remowe excess water and chop roughly.
  4. Fold the cooked spaghetti, mushroom and chicken suce and spinach together, then stir in two-thirds of the grated parmesan and some salt and black pepper and tip into a large baking dish. Scatter the remaining cheese an top and bake for thirty-five minutes, till crisp and golden.
Enjoy!

4 Comments

bubu

about 8 miesięcy ago

wygląda przepysznie :)

Odpowiedz

Dzi

about 8 miesięcy ago

młoda

about 7 miesięcy ago

Brzmi pysznie...chyba spróbuję zrobić, tym bardziej że w końcu mam w czym (kupiłam naczynie żaroodporne z Termisilu i w końcu nic mi nie przywiera). Tylko zastanawiam się jakiego wina użyć? Bo już się kilka razy nacięłam, może mógłby ktoś jakieś polecić? Musi być wytrawne czy może być np. półsłodkie? Wybaczcie mój brak profesjonalizmu ale dopiero się uczę.

Odpowiedz

Dzi

about 7 miesięcy ago

Ja do gotowania zawsze używam wina półwytrawnego.

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers