Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole

Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański z papryczkami chipotle/Cheesy chipotle cauliflower casserole

Świetny dodatek do dań głównych w stylu meksykańskim. Pikantne puree z kalafiora zapiekane z papryczkami chipotle, salsą verde, marynowanymi papryczkami jalapeno i sporą ilością sera cheddar. Składniki wyglądają nieco egzotycznie, jednak zapewniam, że można je znaleźć już w większości marketów. Polecam!

Scroll down for English

Zapiekane puree z kalafiora na sposób meksykański

(4 porcje)

Składniki na puree:

  • 1 główka kalafiora
  • 2 łyżki śmietanki 30 lub 36 %
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce
  • 1 łyżka (lub więcej) posiekanych papryczek chipotle w sosie adobo
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na zapiekankę:

  • 1/2 szklanki salsy verde, np. z tego przepisu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1/4 szklanki posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno (opcjonalne)
  • 1 szklanka sera cheddar (lub innego ulubionego), startego na tarce

Przygotowanie:

  1. Podziel oczyszczonego kalafiora na małe różyczki . Umieść go w misce (przystosowanej do podgrzewania w mikrofalówce) wraz z 2 łyżkami śmietanki i 1 masła, podgrzewaj w mikrofalówce na najwyższej mocy przez 10 minut. Następnie wymieszaj kalafiora z powstałym podczas pieczenia sosem śmietanowym i podgrzewaj kolejne 6-8 minut, do miękkości. Przełóż kalafiora wraz z sosem do pojemnika blendera, dodaj ser, papryczki i czosnek, i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  2. Wyłóż puree  do naczynia żaroodpornego o wielkości około  20x 20 cm, następnie rozprowadź śmietanę, a na nią salsę verde. Posyp całość pomidorami, jalapeno i na końcu startym serem.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC przez około 30 – 40 minut , aż ser się delikatnie zarumieni. Po wyjęciu odstaw na około 5 minut i podawaj.

Smacznego!

English version

Cheesy chipotle cauliflower casserole  

(4 servings)

Ingredients for the puree:

  • 1 head of cauliflower
  • 2 tbsp heavy cream
  • 1 tbsp butter
  • 1/4 cup cheddar cheese, shredded
  • 1 tbsp (or more) chopped chipotles in adobo sauce (canned)
  • 1/4 tsp garlic powder
  • salt and pepper to taste
Ingredients for the casserole:
  • 1/2 cup salsa verde
  • 1/2 cup sour cream
  • 1/2 cup chopped raw tomatoes
  • 1/4 cup chopped pickled jalapenos (optional)
  • 1 cup cheddar cheese, shredded

Preparation:

  1. Clean and trim the cauliflower, breaking it into medium sized pieces. Place in a microwave safe bowl with 2 tbsp of cream and 1 tbsp of butter. Microwave, uncovered, on high for 10 minutes. Stir to coat cauliflower with cream/butter mixture. Microwave for another six – eight minutes on high (or until cauliflower is tender). Remove from the microwave and put into a high speed blender or food processor along with the cheese, chipotles, and garlic powder. Puree until smooth. Season with salt and pepper to taste.
  2. Spread the puree in an 20 x 20 cm casserole dish. Spread on the sour cream, then the salsa verde. Sprinkle the chopped tomatoes and jalapenos on top. Cover with the shredded cheese.
  3. Bake in the oven for 30 – 40 minutes at 180 oC or until the cheese is golden brown and bubbling. Cool for 5 minutes before serving.

Enjoy!

3 Comments

Carmi

about 1 rok ago

Bomba kaloryczna, ale na pewno warta grzechu obżarstwa :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Oj tam, oj tam:) Zapewniam, że dzięki swojej pikanterii poprawia trawienie:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers