Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

Dziś przedstawiam przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Bataty pokrojone w cieniutkie plasterki, zapieczone ze śmietanką z tymiankiem i czosnkiem, goudą i parmezanem. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu, a bardzo smaczne. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

Zapiekane bataty

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 800 g batatów, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 3 mm
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki startej goudy (lub innego ulubionego sera żółtego)
  • 1  1/2 szklanki śmietanki 36%
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 4 gałązki świeżego tymianku, same listki, drobno posiekane
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  2. W małym rondelku podgrzej na średnim ogniu śmietankę, czosnek, tymianek i gałkę muszkatołową (nie doprowadź do wrzenia). Dopraw solą i pieprzem i odstaw.
  3. W naczyniu do zapiekania, ułóż 1/3 batatów, tak by plasterki zachodziły na siebie, dopraw solą i pieprzem i posyp jedną trzecią parmezanu i goudy. Powtórz te same czynności z 2 kolejnymi warstwami i polej całość przygotowaną wcześniej śmietanką.
  4. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na 10 minut i podawaj.

Smacznego!

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

English version

Sweet potato gratin

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 800 g sweet potatoes, peeled and cut into 3 mm slices
  • 1/2 cup parmesan cheese, grated
  • 1/2 cup gouda cheese, grated
  • 1 1/2 cups heavy cream
  • 3 cloves of garlic, finely minced
  • 4 sprigs fresh thyme, removed from stems and finely chopped
  • 1/2 tsp ground nutmeg
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 180 oC.
  2. In a sauce pan, heat the cream, garlic, thyme and nutmeg over medium-heat until heated through (do not let come to a boil). Season with salt and pepper and set aside.
  3. In a casserole dish, place the sweet potatoes in a single layer in an overlapping pattern. Season with salt and pepper and sprinkle with a third of the parmesan and gouda cheese. Repeat with two more layers and pour the cream mixture over the potatoes.
  4. Bake for 35-40 minutes, until the potatoes are fork tender. Let stand for ten minutes and serve.

Enjoy!

Zapiekane bataty / Sweet potato gratin

Przypominam też inne ziemniaczane pyszności:

  • Młode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

Mlode ziemniaki po węgiersku / Hungarian style new potatoes

  • Szparagi zapiekane z cukinią i ziemniakami / Asparagus, zucchini and potato bake

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • Ziemniaki zapiekane z grzybami i warzywami / Baked potatoes with mushrooms and vegetables

zapiekanka

  • Ziemniaki zapiekane z serem z niebieską pleśnią i karmelizowaną cebulą / Blue cheese and caramelized onion potatoes au gratin

gratin

  • Ziemniaki z brokułami zapiekane pod mozzarellą/Potatoes and broccoli baked with mozzarella

  • Ziemniaki zapiekane z buraczkami/Potato and beetroot gratin

  • Podwójnie serowe zapiekane puree ziemniaczane/Double cheese mash

 

  • Ziemniaki zapiekane z cukinią i serem Gruyère/Cheesy potato zucchini gratin

  • Szwedzkie ziemniaki Hasselback z parmezanem i cheddarem

  • Boulangère z ziemniaków Gordona Ramsaya

 

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>