Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera

Odkąd zrobiłam po raz pierwszy w życiu owsiankę z Kukbuka z białą czekoladą, stała się ona moim ulubionym szybkim śniadaniem i wciąż szukam różnych jej wariacji. Znalazłam bardzo ciekawą pozycję w książce Billa Grangera „Najlepsze dania Billa” i faktycznie, słusznie zrobił umieszczając ją w zestawieniu swoich najlepszych przepisów. Zapiekana owsianka jest obłędna w smaku, dodatkowo polałam ją sosem żurawinowo-pomarańczowym z tego przepisu, gdzie zaznaczałam,że sosu będzie więcej i tutaj proponuję jego wykorzystanie.

Zapiekana owsianka z bakaliami (6 porcji)

Składniki:

  • 135 g płatków owsianych (miałam błyskawiczne)
  • 75 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub orzechów pekan (ja dodałam jeszcze posiekane migdały)
  • 75 gr drobno posiekanych suszonych fig lub rodzynków sułtańskich
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 łyżki stołowe brązowego cukru
  • 650 ml mleka
  • 200 ml śmietanki tortowej
  • resztka sosu z tego przepisu

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 oC.
  2. Do żaroodpornego naczynia wsyp płatki owsiane,orzechy,suszone owoce,wanilię,cynamon i szczyptę soli.
  3. Dodaj 1 łyżkę stołową cukru i wymieszaj. Następnie dodaj mleko wymieszane ze śmietaną i włóż do piekarnika na 45 min.
  4. Po tym czasie posyp wierzch pozostałym cukrem i wstaw do piekarnika na kolejne 15 min.
  5. Podawaj owsiankę polaną sosem żurawinowo-pomarańczowym.
Smacznego!

1 Comment

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers