Share the post "Zapiekana owsianka z bakaliami z sosem żurawinowo-pomarańczowym Billa Grangera"
Odkąd zrobiłam po raz pierwszy w życiu owsiankę z Kukbuka z białą czekoladą, stała się ona moim ulubionym szybkim śniadaniem i wciąż szukam różnych jej wariacji. Znalazłam bardzo ciekawą pozycję w książce Billa Grangera „Najlepsze dania Billa” i faktycznie, słusznie zrobił umieszczając ją w zestawieniu swoich najlepszych przepisów. Zapiekana owsianka jest obłędna w smaku, dodatkowo polałam ją sosem żurawinowo-pomarańczowym z tego przepisu, gdzie zaznaczałam,że sosu będzie więcej i tutaj proponuję jego wykorzystanie.
Zapiekana owsianka z bakaliami (6 porcji)
Składniki:
- 135 g płatków owsianych (miałam błyskawiczne)
- 75 g drobno posiekanych orzechów laskowych lub orzechów pekan (ja dodałam jeszcze posiekane migdały)
- 75 gr drobno posiekanych suszonych fig lub rodzynków sułtańskich
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 łyżki stołowe brązowego cukru
- 650 ml mleka
- 200 ml śmietanki tortowej
- resztka sosu z tego przepisu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 150 oC.
- Do żaroodpornego naczynia wsyp płatki owsiane,orzechy,suszone owoce,wanilię,cynamon i szczyptę soli.
- Dodaj 1 łyżkę stołową cukru i wymieszaj. Następnie dodaj mleko wymieszane ze śmietaną i włóż do piekarnika na 45 min.
- Po tym czasie posyp wierzch pozostałym cukrem i wstaw do piekarnika na kolejne 15 min.
- Podawaj owsiankę polaną sosem żurawinowo-pomarańczowym.
[…] Wbrew pozorom danie jest w wykonaniu szybkie i przyjemne. Polędwiczka wychodzi krucha i soczysta a ze słodko-kwaśnym sosem żurawinowo-pomarańczowym tworzy wyrafinowane danie w 45 min. Sosu z tego przepisu wyjdzie więcej niż będzie nam potrzebne do polędwiczek, jednak jest tak pyszny,że już znalazłam dla niego zastosowanie w kilku innych przepisach np. tutaj.Polecam! […]