Włoska salsa verde Jamiego Olivera/Jamie Oliver’s Italian salsa verde

Salsa verde jest to wspólna nazwa dla wielu odmian sosów, złożonych głównie z ziół. Dziś przedstawiam jego włoską wersję, składającą się głównie z pietruszki, bazylii, mięty z dodatkiem anchois i kaparów. Najlepszy przepis jaki do tej pory znalazłam jest autorstwa Jamiego Olivera i można go odnaleźć tutaj. Ten sos można jeść praktycznie ze wszystkim, a w szczególności z mięsami i rybami. Polecam!

Scroll down for English

Salsa verde (8 porcji)

Składniki:

  • ½ -2 ząbki czosnku, obrane z łupinek
  • 1 mała garść kaparów
  • 1 mała garść korniszonów (ja dałam 1 średniego)
  • 6 filetów anchois
  • 2 duże garście natki pietruszki, listki, bez łodyżek
  • 1 pęczek świeżej bazylii, listki, bez łodyżek
  • 1 garść świeżej mięty, listki, bez łodyżek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Bardzo drobno posiekaj czosnek, kapary, korniszony, anchois i zioła i przełóż wszystko do 1 miski. Dodaj musztardę i ocet, a następnie powoli wlewając oliwę, intensywnie mieszaj, tak by sos uzyskał odpowiednią konsystencję. Dopraw solą i pieprzem lub wlej więcej octu.

Smacznego!

English version

Salsa verde (8 servings)

Ingredients:

  • ½-2 cloves garlic, peeled
  • 1 small handful capers
  • 1 small handful gherkins pickled in sweet vinegar
  • 6 anchovy fillets
  • 2 large handfuls flat-leaf parsley, leaves picked
  • 1 bunch fresh basil, leaves picked
  • 1 handful fresh mint, leaves picked
  • 1 tablespoon Dijon mustard
  • 3 tablespoons red wine vinegar
  • 8 tablespoons really good extra virgin olive oil
  • sea salt
  • freshly ground black pepper

Preparation:

Finely chop the garlic, capers, gherkins, anchovies and herbs and put them into a bowl. Add the mustard and vinegar, then slowly stir in the olive oil until you achieve the right consistency. Balance the flavours with freshly ground black pepper, a bit of salt and maybe a little more vinegar.

Enjoy!

Comments

Trackbacks

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>