Włoska crostata z truskawkami

Pyszna tarta z truskawkami na waniliowym cieście rodem z Włoch. Świetny pomysł na letni deser. Polecam!

Scroll down for English

Crostata z truskawkami

(forma 26 cm,lub 30×10 cm)

Składniki:

  • 600 g truskawek, bez szypułek i przekrojonych na pół
  • 250 g cukru pudru
  • 1 pasek (10 cm) skórki z pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 pasek (5 cm) skórki z limonki
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru startego na tarce
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 jajko rozbite z 2 łyżkami wody, do posmarowania ciasta
  • 2 łyżki cukru demerara lub perlistego do posypania
Składniki na ciasto:
  • 220 g mąki
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 60 g cukru pudru
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
  • lekko ubite 1 jajko z 1 dodatkowym żółtkiem

Przygotowanie:

  1. W misce miksera, końcówką do ciast (lub w blenderze z nakładką do ciast) wymieszaj mąkę, masło, cukier puder i sól, aż powstanie ziarnista konsystencja.
  2. Dodawaj po trochu jajko, tylko do momentu powstania jednolitego ciasta (być może całe jajko nie będzie potrzebne).
  3. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i pougniataj przez chwilę, aż będzie jednolite. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
  4. W międzyczasie, w większym rondlu wymieszaj truskawki z cukrem pudrem, skórkami, sokami, imbirem i wanilią. Podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, następnie zwiększ ogień i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż całość będzie miała konsystencję dżemu ( 10-15 minut). Mieszając staraj się rozgniatać truskawki, aby oddały jak najwięcej soku. Zdejmij z ognia do ostygnięcia, wyjmij i wyrzuć skórki.
  5. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  6. Rozwałkuj 2/3 ciasta na grubość ok. 3-4 mm i wyłóż do natłuszczonej formy do tarty. Następnie wlej przestudzone truskawki.
  7. Rozwałkuj pozostałą część ciasta i wytnij około 1 cm paski. Wyłóż je dekoracyjnie na truskawki i dociśnij ich końce do brzegów formy.
  8. Posmaruj ciasto mieszanką jajka z wodą i posyp cukrem demerara lub perlistym.
  9. Wstaw do piekarnika na 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia przed pokrojeniem.
Smacznego!

English version

Strawberry crostata

(26 cm  tart pan, or 30×10 cm)

Ingredients:

  • 600 g strawberries, hulled and halved
  • 250 g caster sugar
  • 1 10 cm-piece of orange zest
  • juice from 1 orange
  • 1 5 cm-piece of lime zest
  • juice of 1/2 lime
  • 2 tsp finely grated fresh ginger
  • scraped seeds of 1 vanilla bean
  • 1 egg beaten with 1/2 tablespoon water, for brushing
  • 2 tbsp demerara sugar for dusting

Ingredients for the pasta frolla:

  • 220 g of all-purpose flour
  • 100 g cold butter, cut into cubes
  • 60 g caster sugar
  • scraped seeds of 1 vanilla bean
  • pinch of salt
  • 1 egg, plus 1 egg yolk, lightly beaten

Preparation:

  1. For pasta frolla, process flour, butter, caster cugar, vanilla seedes and salt in a stand mixer (or food processor) until fine crumbs form.
  2. Gradually add egg mixture, process until mixture just comes together (you might not need all the egg mixture). Turn onto a lightly floured surface and knead until smooth. Wrap in plastic wrap and refrigerate for 1-2 hours.
  3. Meanwhile, combine strawberries in a large saucepan with caster sugar, zests, juices, ginger and vanilla seeds.
  4. Stir over medium heat until sugar dissolves, then bring to the boil and stir occassionally until very thick and jammy, 10-15 minutes. While mixing, squash the berries down to release all their juices. Set aside to cool completely, remove the zest pieces.
  5. Preheat oven to 180 oC.
  6. Roll out 2/3 of the pasta frolla on a lightly floured surface into a 3-4 mm thick rectangle and line a buttered tart pan, trim edges and spoon in cooled strawberry mixture.
  7. Roll out remaining pasta frolla on a lightly floured surface, then cut 1 cm-wide strips. Arrange strips in a lattice over jam, press pastry edges to seal and trim excess.
  8. Brush pastry with egg wash, dust with demerara sugar and bake until pastry is crisp and golden, 40-45 minutes.
  9. Cool in a pan before serving.

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>