Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem / Asparagus and spinach spring soup

Wiosna w pełni, piękna pogoda za oknem, warto więc przygotować na obiad coś świeżego i sezonowego:) A w sezonie mamy teraz szparagi, których pełno już wszędzie i to w miarę atrakcyjnych cenach. Niestety nie wszyscy je lubią (np. moja połówka) dla tego przemyciłam je w śmietankowej zupie wiosennej w stylu francuskim, wraz z moim ukochanym szpinakiem. Łatwa i przepyszna – polecam!

Scroll down for recipe in English

Wiosenna zupa ze szparagami i szpinakiem

(10 porcji)

Składniki:

  • 1/4 szklanki masła (najlepiej klarowanego)
  • 450 g por, posiekanego w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1,8 l bulionu z kurczaka lub wody
  • 3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 pęczek świeżych szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami i pokrojone na 2,5 cm kawałki
  • sól i zmielony czarny pieprz do smaku
  • 250 g świeżego szpinaku, z grubsza posiekanego
  • 1 szklanka śmietanki 18-30 %

Przygotowanie:

  1. W dużym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło. Włóż pora i cebulę i smaż do miękkości ok. 20 – 30 minut. Im dłużej je będziemy delikatnie karmelizować tym zupa będzie smaczniejsza.
  2. Po tym czasie wlej do garnka bulion lub wodę i włóż ziemniaki, marchewkę i szparagi. Dopraw całość solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok. 25 – 30 minut, aż warzywa zmiękną.
  3. Dodaj do zupy szpinak i śmietankę, gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne i podawaj.

Smacznego!

zupa

English version

Asparagus and spinach spring soup

(10 servings)

Ingredients:

  • 1/4 cup butter
  • 450 g leeks, chopped
  • 1 onion, chopped
  • 1,8 l chicken stock or water
  • 3 large potatoes, chopped
  • 2 large carrots, chopped
  • 1 bunch fresh asparagus, ends trimmed and cut into 2,5 cm pieces
  • salt and ground black pepper, to taste
  • 250 g fresh spinach, chopped
  • 1 cup heavy cream

Preparation:

  1. Melt the butter in a large pot over medium heat. Stir in the leeks and onion, and cook until tender 20 to 30 minutes. The longer you cook them, the better your soup will be.
  2. Pour stock or water into the pot. Mix in potatoes, carrots and asparagus. Season with salt and black pepper. Bring to a boil, reduce heat, and simmer 25 to 30 minutes, until vegetables are tender.
  3. Stir spinach and heavy cream into the soup mixture, and continue cooking about 5 minutes before serving.

Enjoy!

zupa

Comments

  1. ola says

    Zupa ze szparagow? Ciekawe, zaraz biegne po skladniki i zobaczymy efekt przemycenia (mam ten sam „problem” z polowka). Jestes moja faworytka wsrod blogerek

  2. Monia66 says

    Tą zupką zawładnęłam żołądkami i sercami gości, kiedy ją podałam.
    Jest przepyszna! delikatna i niewiarygodnie dobra w smaku. Jest znakomita!
    Ale gotując, zmodyfikowałam ją troszeczkę, bo nie dołożyłam wcale marchewki by nie zaburzyć wiosennego koloru zupy, i dorzuciłam pierś kurzą, pokrojoną w drobną kostkę.
    Polecam gorąco, bo zupa ma niesamowity, cudowny smak
    .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>