Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na przepyszny deser, który na pewno każdemu poprawi nastrój w te ponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli i gruszek, doskonały do kawy czy herbaty. Wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia i na pewno każdy da sobie z tym radę. Zapewniam, że warto! :)

Scroll down for recipe in English

wieniec

Wieniec z nutellą i gruszkami

(1 wieniec)

Składniki na ciasto:

  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka cukru
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %, lekko podgrzanego
  • 1 duże żółtko (lub jedno małe jajko)
  • 2 łyżki masła, roztopionego i chłodzonego
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 1 czubata szklanka nutelli (podgrzanej przez 30 s w mikrofalówce)
  • 1 czubata szklanka pokrojonych w 1 cm kostkę gruszek
  • 1 roztrzepane jajko do wysmarowania ciasta
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W średniej misce dokładnie wymieszaj drożdże, cukier i mleko. Odstaw na 5-10 minut, do pojawienia się piany na powierzchni, po czym wmieszaj żółtko i masło.
  2. W dużej misce miksera wymieszaj mąkę z solą, po czym dodaj mieszankę drożdżową. Miksuj na średnich obrotach aż powstanie jednolite ciasto, zmniejsz obroty i miksuj kolejne 5 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie dochodziło od ścianek misy. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodaj odrobinę mleka, a gdy będzie zbyt mokre, dodawaj po trochu mąki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieść ciasto w naoliwionej misce, przykryj folią aluminiową lub ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
  3. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC, natłuść blaszkę do pieczenia.
  4. Przełóż wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię i zagnieć dwukrotnie rękami, aby pozbyć się nagromadzonego powietrza. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40×30 cm, następnie rozsmaruj na jego powierzchni nutellę, pozostawiając 2 cm brzegi, po czym wyłóż równomiernie gruszki.
  5. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwiń je w ciasny rulon, tak by łączenie znalazło się na jego dole. Następnie przetnij rulon wzdłuż na pół pozostawiając nietkniętą 3 cm końcówkę. Zawiń wokół siebie obie połówki w spiralę i połącz końce tworząc wieniec.
  6. Przełóż wieniec na blaszkę i wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
  7. Piecz przez 20-25 minut, do ładnego zarumienienia, a po wyjęciu odstaw do ostygnięcia na 30 minut. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Smacznego!

wieniec

English version

Pear nutella wreath

(1 wreath)

Ingredients for the dough:

  • 2 1/4 teaspoons instant yeast
  • 1 tablespoons sugar
  • 3/4 cup whole milk, lukewarm
  • 1 large egg yolk
  • 2 tablespoons unsalted butter, melted and cooled
  • 2 1/4 cups all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt

Ingredients for the filling:

  • 1 heaping cup Nutella (microwaved for 30 s)
  • 1 heaping cup of pear, cut into 1 cm dice
  • 1 large egg, beaten for egg wash
  • powdered sugar, for dusting

Preparation:

  1. In a medium bowl, stir together the yeast, sugar, and milk.  Allow to sit for 5-10 minutes, until foamy and frothy.  Whisk in the egg yolk and melted butter.
  2. In a bowl of stand mixer, whisk together the flour and salt.  Pour the milk mixture over the dry ingredients and stir together until a rough dough is formed.  Next mix on low speed for 5 minutes, or until the dough springs back when lightly touched.  Shape into a ball and place in a large, greased bowl.  Cover loosely with plastic wrap and allow to rise for 1 hour, or until doubled in size.
  3. Preheat the oven to 180 oC, and grease a 25 cm pan cake.
  4. Place the risen dough onto a lightly floured surface and knead twice.  Roll the dough into a rough rectangular shape of about 40×30 cm.  Nutella over the prepared dough, leaving a 2 cm or so border around the sides.  Evenly distribute the chopped pear.
  5. Starting at the longest side of the dough closest to you, begin to roll the dough into a bumpy log.  Be sure to finish with the seam side down.  Tuck the ends of the log underneath.  With a sharp knife, cut the log in half down its middle, leaving 3 cm of the edge uncut.
  6. Braid the two pieces by carefully lifting the left strand over the right strand, repeating this motion and adjusting as necessary until you have reached the bottom.  Press together to seal.  Join together the two ends to form a wreath shape, and press together.  Using two swift hands, lift the wreath into the prepared pan.  Brush the dough with the beaten egg.
  7. Bake for 20-25 minutes, until golden brown and bubbling.  Allow to cool for 30 minutes before dusting with powdered sugar and serving.

Enjoy!

wieniec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>