Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową / Hungarian pork tenderloin paprikash

Paprykarz – tradycyjne danie kuchni węgierskiej, chociaż u mnie mniej tradycyjnie, bo z polędwiczką wieprzową a nie z kurczakiem. Soczyste kawałki mięsa w pysznym śmietankowo-pomidorowym sosie z papryką, podane z makaronem. Szybki i przepyszny obiad dla całej rodziny. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj.

paprykarz

Scroll down for recipe in English

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową

(4 porcje)

Składniki:

  • 170 g ulubionego makaronu
  • 500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • sól i pieprz
  • 5 łyżeczek oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki w proszku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw. Dopraw mięso z każdej strony solą i pieprzem.
  2. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju, włóż mięso wieprzowe i obsmaż przez ok 4 minuty, do ładnego zarumienienia. Wyjmij mięso z patelni.
  3. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj resztę oleju i włóż cebulę, paprykę i czosnek. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż przez kilka minut do miękkości.
  4. Dodaj mąkę, koncentrat pomidorowy, tymianek i paprykę w proszku,  podsmaż przez 30 sekund. Wlej wino i gotuj je przez minutę zdrapując wszystko z dna patelni, po czym wlej ocet i bulion i doprowadź do wrzenia.
  5. Teraz dodaj wieprzowinę, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut lub do miękkości mięsa. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę. Dopraw jeżeli to konieczne i podawaj z makaronem.

Smacznego!

paprykarz1

English version

Hungarian pork tenderloin paprikash

(4 servings)

Ingredients:

  • 170 g uncooked egg pasta
  • 500 g pork tenderloin, trimmed and cut into 2 cm pieces
  • salt and pepper
  • 5 teaspoons olive oil or vegetable oil
  • 1 big onion, chopped
  • 1 bell pepper, chopped
  • 2-3 cloves od garlic, minced
  • 2 tablespoons all-purpose flour
  • 2 tablespoons tomato paste
  • 1 teaspoon chopped fresh thyme
  • 1 teaspoon hot paprika
  • 1/2 cup dry white wine
  • 1 cup chicken stock
  • 1 tablespoon cider vinegar
  • 3 tablespoons sour cream

Preparation:

  1. Cook pasta according to package directions, drain and set aside. Sprinkle pork with salt and pepper.
  2. Heat a large skillet over medium-high heat., add 2 teaspoons oil, next add pork and cook 4 minutes, browning on all sides.  Remove pork from pan.
  3. Reduce heat to medium, add remaining oil to pan, along with onion, bell pepper, garlic. Season with salt and pepper and saute until vegetables are tender.
  4. Add flour, tomato paste, thyme and paprika and saute 30 seconds.  Add wine, cook 1 minute, scraping pan to loosen browned bits, add stock and vinegar, and bring to a boil.
  5. Add pork, reduce heat, and simmer 5 minutes or until pork is tender.  Remove pan from heat and stir in sour cream.  Serve over pasta.

Enjoy!

paprykarz1

 

Comments

  1. Marek says

    No wygląda nieźle, a poza tym przepadam za tego typu makaronem, fajnie, że został połączony z mięsem, ja przeważnie go przyrządzam z lżejszymi sosami ze śmietany, serem itp., ale pomysł naprawdę niezły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>