Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym/Raspberry chipotle chicken thighs

Jak wiadomo, uwielbiam przepisy szybkie i pyszne. Przedstawiam więc przepis na mięso z udek kurczaka w sosie malinowym i papryczkami chipotle. Jak już wspominałam w poprzednim poście, można je kupić w większości marketów, najczęściej w puszkach w sosie adobo. Niesamowite jest jak z tak niewielu składników, można otrzymać tak różnorodne smaki w jednym daniu, pikantny,słony, słodki-wszystko tutaj jest:). Podałam go z zapiekanym puree z kalafiora w stylu meksykańskim. Polecam!

Scroll down for English

Udka kurczaka z pikantnym sosem malinowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki dżemu malinowego, najlepiej takiego bez pestek
  • starta skórka i wyciśnięty sok z 1 limonki
  • 1 łyżka drobno posiekanych papryczek chipotle w sosie adobo
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 700 g miesa z udek z kurczaka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Przygotwanie:

  1. W małym rondelku, wymieszaj dżem malinowy skórkę i sok z limonki, papryczkę chipotle i czosnek. Gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 4 minuty lub do momentu, aż powstanie gęsty sos.
  2. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej rzepakowy. Mięso z udek kurczaka posól i popieprz, następnie włóż na rozgrzaną patelnię i smaż go po około 6 minut z każdej strony, aż się ładnie zarumieni i przestanie być różowy w środku.
  3. Przełóż kurczaka na talerze i podawaj z sosem.
Smacznego!

English version

Raspberry chipotle chicken thighs

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons, preferably seedless, raspberry jam
  • 1 lime, zested and juiced
  • 1 tablespoon minced chipotle chile in adobo sauce
  • 1 garlic clove, minced
  • 2 teaspoons canola oil
  • 700g  boneless chicken thighs
  • 1/4 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon freshly ground black pepper

Preparation:

  1. In a small saucepan, combine the raspberry jam, lime zest, lime juice, chipotle, and garlic. Cook over medium heat for 4 minutes, or until slightly syrupy.
  2. Heat the oil in a large skillet over medium-high heat. Sprinkle the chicken thighs evenly with the salt and pepper. Saute chicken about 6 minutes per side, or until golden brown.
  3. Spoon the raspberry mixture over the chicken before serving.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>