Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi/Mushroom mozzarella sandwich

Zapewne większość z Was zna tradycyjną wersję tostów z serem żółtym i szynką. Dzisiaj proponuję troszkę bardziej orientalną ich wersję, no i bardziej sezonową, gdyż zostaną tutaj użyte grzyby leśne, którymi szczodrze obdarowała mnie mama mojej połówki:). Polecam!

Scroll down for English

Tosty z mozzarellą i grzybami leśnymi

(2 duże tosty)

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego (lub innego ulubionego)
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki sera mozzarella, startego na tarce

Na nadzienie:

  • 10 do 15 małych grzybów (lub odpowiednio mniej większych), posiekanych w drobną kostkę
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego chilli
  • 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku

Do posmarowania:

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj wszystkie przyprawy i smażyć przez kolejne  30 sekund, po czym dodaj grzyby i smaż, aż będą miękkie i odparuje z nich nadmiar wilgoci, około 2 do 3 min.  Posól całość, dobrze wymieszaj i odstaw na bok.
  2. W małej miseczce wymieszaj majonez i liście kolendry, po czym wysmaruj nim przygotowane kromki chleba.
  3. Następnie na 2 kromkach rozłóż równomiernie nadzienie grzybowe i posyp je startą mozzarellą. Przykryj drugą kromką i wysmaruj je najlepiej roztopionym masłem (dzięki czemu będą rumiane i chrupiące). Przełóż tak przygotowane tosty do opiekacza i piecz aż do ładnego zarumienienia.
  4. Podawaj na gorąco z keczupem.
Smacznego!

English version

Mushroom Mozzarella Sandwich

(2 sandwiches)

Ingredients:
  • 4 read slices  ( feel free to use whole wheat or multigrain bread)
  • 2 tbsp butter
  • 4 tbsp mozzarella cheese, grated
For The Filling:
  • 10 to 15 mushrooms, hopped finely
  • 1 small onion, chopped finely
  • 1/2 tsp garam masala powder
  • 1/2 tsp red chili powder
  • 1/2 tsp coriander powder
  • 1 tbsp oil
  • salt to taste
For The Spread:
  • 3 tbsp mayonnaise
  • 1 tbsp coriander leaves, chopped finely

Preparation:

  1. Heat a pan with 1 tbsp oil. Add onions and fry till transparent. Now add all spice powders and saute for 30 secs. Tip in the mushrooms next and fry till wilted completely. Takes about 2 to 3 minsAdd salt and mix well. Set aside.
  2. Combine mayo and coriander leaves in a bowl. Take a bread slice and  spread generously.
  3. Now, divide the filling into two and place one portion over the bread slice and spread evenly. Sprinkle half of the mozarella cheese evenly over the filling. Close with another slice of bread. Repeat with the remaining filling and two slices.
  4. Butter the bread generously, and grill in a sandwich maker or use a girdle and cook till cheese has completely melted and the bread slices have turned a golden brown.
  5. Serve hot with tomato ketchup.

Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>