Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami

Uwielbiam tosty francuskie na śniadanie,na słodko i najlepiej z dużą ilością owoców. W związku z tym,że piekłam niedawno briochę, wykorzystałam dosłownie jej resztki następnego dnia właśnie na nie.Można oczywiście użyć np. chleba tostowego,jednak trudno znaleźć niekrojony,a w tym przepisie będziemy potrzebowali na prawdę grube pajdy. Tym razem wykorzystałam truskawki i niezawodny serek mascarpone (można zamiast niego użyć ricotty jeżeli akurat mamy w lodówce). Polecam!

 

Tosty francuskie z mascarpone i tuskawkami (4 tosty)

Składniki na nadzienie:

  • 6 ładnych średnich truskawek,bez szypułek,pokrojonych w ćwiartki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki serka mascarpone w temp. pokojowej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
Składniki na tosty:
  • 4 grube kromki (min.2-2,5 cm) brioszki,chleba tostowego lub innego słodkiego pieczywa
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 %
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj pokrojone truskawki z 1 łyżką cukru i odstaw na 10 minut aby puściły soki.
  2. W innej łyżeczce wymieszaj dokładnie mascarpone,ekstrakt z wanilii,skórkę z pomarańczy o 2 łyżki cukru. Dodaj połowę truskawek w cukrze i ponownie wymieszaj całość.Drugą połowę truskawek wykorzystamy do podania.
  3. We wszystkich grubych kromkach,zrób głębokie kieszonki o szerokości około 10 cm.
  4. Małą łyżeczką napełnij je delikatnie zrobionym wcześniej farszem (tylko na prawdę delikatnie,gdyż kieszonki w takim pieczywie lubią się rozrywać).
  5. W dużej i płytkiej miseczce (lub talerzu), utrzep ze sobą jajka,śmietankę,cukier, ekstrakt z wanilii, sól i likier jeżeli używamy.
  6. Na średnim ogniu rozgrzej patelnię z połową łyżki masła. Namocz pierwszą kromkę w miksturze jajecznej (ok. 5 s. z każdej strony,nie dłużej, za długo wymoczone będą się rozpadać) i włóż ją na rozgrzaną patelnię. Smaż na średnim ogniu ok. 3 min ,gdy spód będzie zarumieniony, przewróć go delikatnie i smaż kolejne 3 min. Przełóż na talerz i wykonaj powyższe czynności dla pozostałych kromek za każdym razem wkładając na patelnię kolejne pół łyżki masła.
  7. Podawaj od razu po usmażeniu z pozostałymi truskawkami. Jeżeli chcesz podać je wszystkie razem,przekładaj tosty do naczynia żaroodpornego i wkładaj je każdorazowo do piekarnika nagrzanego do 100 0C. Wtedy wszystkie razem podamy ciepłe.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>