Tosty francuskie są pysznym pomysłem na weekendowe śniadanie. Nadziewane karmelizowanym jabłkiem i serem brie, w skorupce z jajek, śmietanki i cynamonu nie są za słodkie i świetnie komponują się z poranną kawą. Są łatwe i szybkie w wykonaniu.Można podawać je z miodem,bitą śmietaną lub jak ja, posypane cukrem pudrem.Polecam!
Tosty francuskie z jabłkiem i serem brie (2 porcje)
Składniki:
- 2 grubsze plastry dużego jabłka, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 4 plastry sera brie
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 jajka
- 1,8 szklanki śmietanki (36%)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Roztrzep w miseczce jajka z ekstraktem z wanilii,śmietanką,cynamonem,gałką muszkatołową i szczyptą soli.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i gdy zacznie się pienić rozsyp równomiernie łyżeczkę cukru trzcinowego. Następnie włóż plastry jabłka i je także posyp łyżeczką cukru. Smaż około minuty z każdej strony, jabłka mają być miękkie i skarmelizowane, ale nie powinny się rozpadać.
- Na 2 kromkach chleba tostowego ułóż plasterki sera brie, a na nie plastry jabłka. Posyp je szczyptą cynamonu i przykryj pozostałymi kromkami.
- Na patelnię dodaj następną łyżkę masła i rozgrzej do momentu uzyskania piany. Namocz dokładnie kanapki w roztrzepanych jajkach z cynamonem i połóż na patelnię. Smaż około 2-3 min na średnim ogniu, aż tosty zbrązowieją.
- Wyłóż na talerz i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
magda says
jaka smaczna wersja tostów francuskich! 🙂
Dzi says
Oooo taaak:)
Lovelykate says
Ależ fenomenalne połączenie! Aż ślinka cieknie na samą myśl 🙂
Dzi says
Zapewniam,że takie połączenie smakuje doskonale:)
ana3 says
Pierwszy raz jadłam takie tosty i było PYYYYSZNIE !!!
Dzi says
Cieszę się,że smakowały:)