Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo sycącą zupę, która może być obiadem sama w sobie. Bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na obiad tak weekend jak i w tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zuppa

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
  • 400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 3 szklanki listków szpinaku
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)
  • sól i mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.
  2. Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.
  3. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.
  4. Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę,  doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.

Smacznego!

zuppa

English version

Zuppa toscana with meat and spinach

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 slices bacon, diced
  • 400 g sausage or ground pork, casing removed
  • 1 tablespoon canola oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 onion, diced
  • 4 cups chicken stock
  • 3 potatoes, peeled and thinly sliced
  • 3 cups spinach
  • 1 1/2 cups heavy cream
  • salt and ground black pepper, to taste

Preparation:

  1. Heat a large pan over medium high heat. Add bacon and cook until brown and crispy, about 6-8 minutes. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside.
  2. Add sausage to the skillet and cook until browned, about 3-5 minutes, making sure to crumble the meat as it cooks, next drain excess fat and set aside.
  3. Heat oil in a large pot over medium heat. Add garlic and onion, and cook, stirring, until translucent, about 2-3 minutes. Stir in chicken stock and bring to a boil. Add potatoes and cook until tender, about 10 minutes.
  4. Stir in sausage and spinach until spinach begins to wilt, about 1-2 minutes. Stir in heavy cream until heated through, about 1 minute. Season with salt and pepper, to taste.
  5. Serve immediately, garnished with bacon.

Enjoy!

zuppa

10 Comments

Tomasz

about 5 miesięcy ago

Kolejny wspaniały przepis na coś wspaniałego. jesteś boska! Tomasz ostatnio opublikował...Nekst – konkurecja dla Google w Polsce?My Profile

Odpowiedz

Dzi

about 5 miesięcy ago

Dziękuję za miłe słowa, a zupkę polecam!:)

Odpowiedz

bubu

about 5 miesięcy ago

Wygląda smakowicie, a czy zupa jest boska przekonam się wkrótce :)

Odpowiedz

Pati

about 5 miesięcy ago

Wspaniała! Pati ostatnio opublikował...Sałatka z grillowanych warzyw z sosem czosnkowymMy Profile

Odpowiedz

Dzi

about 5 miesięcy ago

Vasco Images

about 5 miesięcy ago

A myślałem, że we Włoszech jedyną zupą, jaką podają jest "minestrone"

Odpowiedz

Dzi

about 5 miesięcy ago

A jednak:)

Odpowiedz

Wśród Kuchennych Marzeń

about 5 miesięcy ago

Wygląda bardzo ciekawie i pysznie :)

Odpowiedz

Proteminka

about 4 miesiące ago

Myślicie że nadaje się do podania podczas rodzinnego spotkania z rodzicami? Proteminka ostatnio opublikował...Śmieci ŁódźMy Profile

Odpowiedz

Dzi

about 4 miesiące ago

Należy zwrócić uwagę, że ta zupa jest bardzo sycąca, więc jeżeli podajemy po niej danie główne, to nie należy przesadzać z porcją:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers