Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem / Zuppa toscana with meat and spinach

Dziś przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo sycącą zupę, która może być obiadem sama w sobie. Bardzo śmietankowa, toskańska zupa z mięsem, szpinakiem i ziemniakami przypadnie do gustu każdemu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, doskonała na obiad tak weekend jak i w tygodniu. Polecam!

Scroll down for recipe in English

zuppa

Toskańska zupa z mięsem i szpinakiem

(6 porcji)

Składniki:

  • 4 plasterki boczku, pokrojone w kostkę
  • 400 g surowej kiełbasy z usuniętą osłonką lub mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w cienkie plastry
  • 3 szklanki listków szpinaku
  • 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki (18-30%)
  • sól i mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i smaż do zarumienienia, około 6-8 minut. Przełóż na papierowe ręczniki aby odsączyć jak największą ilość tłuszczu i odłóż na bok.
  2. Na tą samą patelnię włóż kiełbasę/mięso i smaż do zbrązowienia, przez około 3-5 minut, rozdrabniając ją w trakcie smażenia. Następnie odlej nadmiar wytopionego tłuszczu i odstaw.
  3. W dużym garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż do zeszklenia, przez około 2-3 minuty. Wlej bulion i doprowadź całość do wrzenia. Następnie, wrzuć ziemniaki i ugotuj je do miękkości, przez około 10 minut.
  4. Po tym czasie wmieszaj kiełbasę i szpinak, gotuj przez 1-2 minuty, aż szpinak zacznie „więdnąć”. Następnie wmieszaj śmietankę,  doprowadź zupę do wrzenia i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj zupę gorącą posypaną zarumienionym boczkiem.

Smacznego!

zuppa

English version

Zuppa toscana with meat and spinach

(6 servings)

Ingredients:

  • 4 slices bacon, diced
  • 400 g sausage or ground pork, casing removed
  • 1 tablespoon canola oil
  • 2 cloves garlic, minced
  • 1 onion, diced
  • 4 cups chicken stock
  • 3 potatoes, peeled and thinly sliced
  • 3 cups spinach
  • 1 1/2 cups heavy cream
  • salt and ground black pepper, to taste

Preparation:

  1. Heat a large pan over medium high heat. Add bacon and cook until brown and crispy, about 6-8 minutes. Transfer to a paper towel-lined plate and set aside.
  2. Add sausage to the skillet and cook until browned, about 3-5 minutes, making sure to crumble the meat as it cooks, next drain excess fat and set aside.
  3. Heat oil in a large pot over medium heat. Add garlic and onion, and cook, stirring, until translucent, about 2-3 minutes. Stir in chicken stock and bring to a boil. Add potatoes and cook until tender, about 10 minutes.
  4. Stir in sausage and spinach until spinach begins to wilt, about 1-2 minutes. Stir in heavy cream until heated through, about 1 minute. Season with salt and pepper, to taste.
  5. Serve immediately, garnished with bacon.

Enjoy!

zuppa

Comments

    • Dzi says

      Należy zwrócić uwagę, że ta zupa jest bardzo sycąca, więc jeżeli podajemy po niej danie główne, to nie należy przesadzać z porcją:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge