Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami / Strawberry cream cheese tart

Dziś przedstawiam przepis na doskonały deser na ciepłe dni. Kruche ciasto, przepyszne śmietankowo-serowe nadzienie i bardzo truskawkowy mus z akcentem cytrynowym. Taki bardzo orzeźwiający sernik na zimno w formie tarty. Moja połówka stwierdziła, że jest to najlepszy deser jaki stworzyłam do tej pory :). Tarta ta jest też bardzo łatwa w wykonaniu i na pewno uda się każdemu. Przekonajcie się sami, dopóki truskawki są łatwo dostępne i w dobrej cenie. Polecam!

Scroll down for recipe in English

sernik

Tarta z nadzieniem z serka śmietankowego i truskawkami

(tarta o średnicy 26 cm)

Składniki na mus truskawkowo-cytrynowy:

  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub skrobi kukurydzianej)

Składniki na nadzienie:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36%
  • 1/4 szklanki cukru
  • 220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • wstępnie podpieczone ciasto kruche na tarty słodkie z tego przepisu

Przygotowanie musu truskawkowo-cytrynowego:

  1. Umieść truskawki w blenderze i zmiksuj na gładkie puree, zdrapując je z brzegów pojemnika jeżeli będzie to konieczne.
  2. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny i mąkę kukurydzianą, po czym przełóż do zmiksowanych truskawek. Wymieszaj ponownie do połączenia się składników.
  3. Na małym rondelku umieść sitko i przelej przez nie mus truskawkowy, po czym wyrzuć wszystkie pestki i miąższ. Postaw rondelek na  średnim ogniu i gotuj, cały czas mieszając, aż mus ładnie zgęstnieje.
  4. Przetrzyj ponownie mus przez sitko i odstaw do schłodzenia do temperatury pokojowej.

Przygotowanie nadzienia:

  1. W dużej misce ubij kremówkę na sztywną pianę, dodając w trakcie po łyżce cukru.
  2. W misce miksera zmiksuj dokładnie serek śmietanowy z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii, po czym wmieszaj delikatnie bitą śmietanę, do uzyskania jednolitej masy.
  3. Wyłóż masę do podpieczonej i schłodzonej formy z ciasta kruchego i na jej wierzch wyłóż po łyżce musu truskawkowego. Za pomocą noża rozprowadź go zgodnie z własnymi preferencjami na powierzchni masy serowej.
  4. Schłodź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.

Smacznego!

sernik

English version

Strawberry cream cheese tart

(26 cm tart tin)

Ingredients for strawberry-lemon curd:

  • 2 cups sliced fresh strawberries
  • 3 tablespoons granulated sugar
  • 4 tablespoons fresh lemon juice
  • 2 tablespoons cornstarch

Ingredients for the filling:

  • 1 cup heavy cream
  • 1/4 cup granulated sugar
  • 220 g cream cheese, at room temperature
  • 1 cup confectioners sugar
  • 1/2 teaspoon vanilla extract

Preparation of the strawberry-lemon curd:

  1. Puree strawberries and sugar in a food processor until smooth, scraping down sides as needed.
  2. Stir together lemon juice and cornstarch in a small bowl and pour into the food processor. Process until combined and smooth.
  3. Press mixture through a fine-mesh sieve into a small saucepan. Discard seeds and pulp. Slowly bring to simmer over medium heat. Stir constantly and cook until thickened.
  4. Press mixture again through the sieve into a heatproof container and cool to room temperature.

Preparation of the filling:

  1. Beat heavy cream in a large bowl until foamy, add sugar, a little at a time, while beating until soft peaks form.
  2. Beat cream cheese, confectioners sugar, and vanilla in a separate large bowl until smooth and fold whipped cream, a little at a time, into cream cheese mixture.
  3. Spread filling evenly in tart crust, next drop small dollops of curd on filling. Use a knife to swirl curd on the filling.
  4. Chill tart at least 2 hours before serving.

Enjoy!

sernik

Comments

    • Dzi says

      Dziwne, u mnie już po samym wymieszaniu z ubita na sztywno śmietaną była w miarę stała. Może śmietana była za słabo ubita?

    • Dzi says

      Oczywiście zagęszczacz można sobie zamienić. Co do tarty być może śmietana nie była dostatecznie ubita, lub chłodziła się za krótko?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>