Tagliatelle z pieczarkami, pomidorami i gorgonzolą

Dziś proponuję szybkie i łatwe tagliatelle (można oczywiście użyć innego ulubionego makaronu) z pieczarkami, świeżymi pomidorami i gorgonzolą. Chyba każdy sos z gorgonzolą jest smaczniejszy:) Przy tym daniu można też poeksperymentować i dodać inne ulubione składniki, ja w tym przypadku dodałam resztki kaczki z poprzedniego obiadu. Polecam!

Scroll down for English

Tagliatelle z pieczarkami,pomidorami i gorgonzolą

(4 porcje)

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 350 g pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżeczka bazylii (świeżej lub suszonej)
  • 1 łyżeczka oregano (świeżego lub suszonego)
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chilli
  • 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki śmietanki (12 %)
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 450 g ugotowanego makaronu tagliatelle
  • 300 g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
  • opcjonalnie resztki mięsa z poprzedniego obiadu:)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej na średnim ogniu oliwę w dużej patelni. Wrzuć pieczarki, bazylię,tymianek, oregano i papryczkę. Wymieszaj i smaż pieczarki do miękkości.
  2. Dodaj pomidory, smaż minutę, dodaj czosnek i wlej bulion. Gotuj około minuty i wmieszaj pietruszkę.
  3. Następnie wlej śmietankę, włóż ser (ewentualnie mięso)  i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Włóż do sosu makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!

English version

Tagliatelle with mushrooms, tomato and gorgonzola cheese

(4 servings)

Ingredients:

  • 4 tablespoons olive oil
  • 350 g mushrooms, sliced
  • 1 tsp basil (fresh or dried)
  • 1 tsp oregano (fresh or dried)
  • 1/2 teaspoon chopped chilli pepper
  • 2 large tomatoes, diced
  • 150 ml chicken stock
  • 1/2 cup cream (12%)
  • 1 teaspoon chopped garlic
  • 4 tablespoons chopped parsley
  • salt and pepper to taste
  • 450 g tagliatelle pasta, cooked and drained
  • 300 g gorgonzola cheese, diced
  • optional meat leftovers

Preparation:

  1. Heat olive oil in a large pan over medium-high heat . Add mushrooms, basil, thyme, oregano and chilli. Mix well and cook until  mushrooms are tender.
  2. Stir in the tomatoes, cook for a minute, add  broth and garlic . Cook for about a minute and stir in parsley.
  3. Then add  cream,  cheese (or meat) and cook a few minutes, stirring occasionally,  until the sauce  thickens. Season to taste with salt and pepper.
  4. Add the pasta into the sauce, stir well and serve.

Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>