Szybkie pucharki owocowe z bitą śmietaną

Dziś przedstawiam propozycję na szybki,  letni deser. Pucharki z „musem” z jagód i malin, przełożonym bitą śmietaną z cytrusową nutą. Sam deser nie jest zbyt słodki (ja takie lubię), więc fanom prawdziwej słodyczy proponuję odpowiednio zwiększyć ilość cukru pudru. Polecam!

Scroll down for English version

Pucharki owocowe z bitą śmietaną

(4 spore porcje)

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 30 lub 36 %
  • 5 łyżek jogurtu greckiego (lub naturalnego)
  • 1 limonka, sok i starta skórka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g jagód lub borówki amerykańskiej
  • 200 g malin

Przygotowanie:

  1. Ubij śmietankę na sztywną pianę, dodaj cukier puder, sok i skórkę z limonki i wmieszaj jogurt. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Odłóż 1/4 owoców do dekoracji, a resztę rozgnieć w misce widelcem lub zmiksuj blenderem.
  3. Przygotuj pucharki, włóż trochę śmietanki, następnie trochę musu i powtarzaj te czynności aż do zapełnienia się pucharków.
  4. Udekoruj resztą owoców, następnie włóż do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!

English version

Berry Parfait (4 servings)

Ingredients:

  • 500 ml double cream
  • 5 tbsp greek or natural yogurt
  • 1 lime, juice and grated zest
  • 2 tbsp icing sugar
  • 200 g blueberries
  • 200 g raspberries

Preparation:

  1. Whip the cream intil stiff and add the sugar, lime juice and zest, stir in the yogurt. Mix until combined.
  2. Reserve 1/4 of berries for decoration, mix the rest in bowl and crush them with a fork (or use a  blender).
  3. Prepare 4 tumbler glasses, layer te cream then berries, repeat until the glass is full.
  4. Decorate with reserved fruit, refrigerate for 1 hour.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>