Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

Zdecydowanie za mało na blogu mam ryb i owoców morza. Uwielbiam je, niestety mój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

Szybkie curry z łososiem

(4 porcje)

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego
  • 1 duża cebula, posiekana w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chilli cayenne
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 5 liści curry
  • 250 ml bulionu rybnego lub drobiowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sok z 1 limonki
  • 900 g fileta z łososia bez ości i skóry pokrojonego w 3 cm kostkę
  • sól i pieprz
  • liście kolendry do podania
  • opcjonalnie makaron ryżowy do podania

Przygotowanie:

  1. W średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, włóż cebulę i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do zeszklenia. Dodaj mieloną kolendrę, kmin i kurkumę i smaż mieszając przez kolejne 2 minuty.
  2. Następnie wmieszaj cayenne, pomidory, liście curry i 1 łyżeczkę soli, po czym wlej bulion wraz z mlekiem kokosowym. Gotuj, często mieszając, przez 10 minut, następnie dodaj sok z limonki i cukier i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
  3. Po tym czasie dodaj do sosu łososia i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, zdejmij patelnię z ognia i odstaw na 5 minut, aby łosoś doszedł w cieple sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne.
  4. Podawaj danie z ryżem lub makaronem ryżowym posypane świeżą kolendrą.

Smacznego!

Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

English version

Easy salmon curry

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 tablespoons olive oil or other vegetable oil
  • 1 large onion, finely chopped
  • 1 teaspoon ground coriander
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon ground turmeric
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 400 g tin chopped tomatoes
  • 5 curry leaves
  • 250ml chicken or fish stock
  • 200 ml coconut milk
  • 1 teaspoon brown sugar
  • juice of 1 lime
  • 900 g skinless salmon fillet, cut into 3 cm cubes
  • salt and pepper
  • coriander leaves for serving
  • cooked rice noodles for serving

Preparation:

  1. Heat the oil in a large pan over a medium-low heat.  Add the onion and cook, stirring occasionally, for 5 minutes or until translucent. Add the ground coriander, cumin and turmeric, and cook, stirring, for another 2 minutes.
  2. Add the cayenne, tomatoes, curry leaves and 1 teaspoon salt, then pour in the stock and coconut milk. Cook, stirring frequently, for 10 minutes, next add the sugar and lime juice and cook for 1–2 minutes.
  3. Meanwhile add the salmon to the pan and simmer for 2–3 minutes, then remove from the heat. Set aside for 5 minutes to allow the salmon to finish cooking, season with salt and pepper to taste.
  4. Garnish with coriander leaves and serve with rice or rice noodles.

Enjoy!

Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>