Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

Stir-fry to nic innego jak szybko smażone składniki w woku lub głębokiej patelni. Najważniejsza jest tutaj kolejność smażenia ,tak by w efekcie końcowym wszystkie warzywa były usmażone a jeszcze chrupiące. Tym razem przedstawiam stir-fry z rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową z chrupiącymi szparagami,papryką i grzybami shitake, oraz  pysznym sosem w stylu azjatyckim.  Smażenie dania zajmuje,dosłownie tyle ile ugotowanie ryżu proponowanego do podania.Polecam!

 

Stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami (4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki ulubionego sosu z chilli (ja miałam czosnkowy sos chilli)
  • 2 łyżki oleju
  • 450 g polędwiczki wieprzowej,pokrojonej w plastry a następnie w paski
  • 1 pęczek szparagów,z odciętymi zdrewniałymi końcówkami,pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plasterki
  • 4 dymki,pokrojone na 3 cm kawałki
  • 230 g grzybów shitake,pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. W małej misce dokładnie wymieszaj bulion,sos hoisin,sos sojowy,mąkę kukurydzianą i sos chilli.
  2. Przelej 1/4 szklanki powstałego sosu do drugiej miski i wymieszaj go z pokrojonymi polędwiczkami. Pozostaw je w tej marynacie na 30 minut.
  3. Na dużym ogniu rozgrzej woka lub patelnię,następnie wlej 2 łyżki oleju i rozprowadź go dokładnie także na ściankach.Włóż polędwiczkę i smaż mieszając około 2 minut,aż przestaną być widoczne jej surowe elementy. Przełóż ją do osobnego naczynia i wytrzyj woka lub patelnię papierowymi ręcznikami do sucha.
  4. Ponownie postaw woka na dużym ogniu i wlej łyżkę oleju sezamowego. Włóż szparagi i paprykę,smaż mieszając około 2 minut. Dodaj grzyby,cebulę i białe części dymki,i ponownie smaż całość mieszając kolejne 2 minuty. Następnie wrzuć czosnek,imbir i zielone części dymki, smaż kolejną minutę.
  5. Wlej resztę sosu z pkt.1 i doprowadź całość do wrzenia.Dodaj polędwiczkę i podgrzewaj całość około minuty.
  6. Wyłóż na talerze i podawaj z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

4 Comments

Maggie

about 11 miesięcy ago

Szybkie i pyszne, czego chciec wiecej? :)

Odpowiedz

Dzi

about 11 miesięcy ago

Dokładnie:)

Odpowiedz

Anna

about 4 tygodnie ago

Bardzo ciekawe danie. A czym można zastąpić szparagi? Grzyby shitake to chodzi o takie suszone które trzeba wymoczyć i ugotować najpierw? bo tylko takie widziałam.

Odpowiedz

Dzi

about 4 tygodnie ago

Ja zamiast szparagów dodałabym fasolkę szparagową. W kwestii grzybów tutaj były użyte świeże, ale można zamienić je np. na pieczarki lub boczniaki.

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers