Szybki stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami

Stir-fry to nic innego jak szybko smażone składniki w woku lub głębokiej patelni. Najważniejsza jest tutaj kolejność smażenia ,tak by w efekcie końcowym wszystkie warzywa były usmażone a jeszcze chrupiące. Tym razem przedstawiam stir-fry z rozpływającą się w ustach polędwiczką wieprzową z chrupiącymi szparagami,papryką i grzybami shitake, oraz  pysznym sosem w stylu azjatyckim.  Smażenie dania zajmuje,dosłownie tyle ile ugotowanie ryżu proponowanego do podania.Polecam!

 

Stir-fry z polędwiczką wieprzową i szparagami (4 porcje)

Składniki:

  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki sosu hoisin
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki ulubionego sosu z chilli (ja miałam czosnkowy sos chilli)
  • 2 łyżki oleju
  • 450 g polędwiczki wieprzowej,pokrojonej w plastry a następnie w paski
  • 1 pęczek szparagów,z odciętymi zdrewniałymi końcówkami,pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plasterki
  • 4 dymki,pokrojone na 3 cm kawałki
  • 230 g grzybów shitake,pokrojonych w plasterki
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. W małej misce dokładnie wymieszaj bulion,sos hoisin,sos sojowy,mąkę kukurydzianą i sos chilli.
  2. Przelej 1/4 szklanki powstałego sosu do drugiej miski i wymieszaj go z pokrojonymi polędwiczkami. Pozostaw je w tej marynacie na 30 minut.
  3. Na dużym ogniu rozgrzej woka lub patelnię,następnie wlej 2 łyżki oleju i rozprowadź go dokładnie także na ściankach.Włóż polędwiczkę i smaż mieszając około 2 minut,aż przestaną być widoczne jej surowe elementy. Przełóż ją do osobnego naczynia i wytrzyj woka lub patelnię papierowymi ręcznikami do sucha.
  4. Ponownie postaw woka na dużym ogniu i wlej łyżkę oleju sezamowego. Włóż szparagi i paprykę,smaż mieszając około 2 minut. Dodaj grzyby,cebulę i białe części dymki,i ponownie smaż całość mieszając kolejne 2 minuty. Następnie wrzuć czosnek,imbir i zielone części dymki, smaż kolejną minutę.
  5. Wlej resztę sosu z pkt.1 i doprowadź całość do wrzenia.Dodaj polędwiczkę i podgrzewaj całość około minuty.
  6. Wyłóż na talerze i podawaj z ugotowanym ryżem.
Smacznego!

BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

Comments

  1. Anna says

    Bardzo ciekawe danie. A czym można zastąpić szparagi? Grzyby shitake to chodzi o takie suszone które trzeba wymoczyć i ugotować najpierw? bo tylko takie widziałam.

    • Dzi says

      Ja zamiast szparagów dodałabym fasolkę szparagową. W kwestii grzybów tutaj były użyte świeże, ale można zamienić je np. na pieczarki lub boczniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge