Szybka zupa pieczarkowa Billa Grangera

Przedstawiam przepis na szybką i łatwą zupę z książki Billa Grangera „Simple Honest Food”. Pyszna zupa pieczarkowa z ziemniakami, białym winem i śmietanką. Polecam!

Scroll down for English

Zupa pieczarkowa (4 porcje)

Składniki:

  • 350 g pieczarek
  • 250 g ziemniaków, obranych i posiekanych
  • 28 g masła
  • 2 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego oregano (lub 1 suszonego)
  • 6 szklanek bulionu drobiowego lub wody
  • natka pietruszki do podania
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany do podania

Przygotowanie:

  1. Włóż pieczarki do blendera i posiekaj je na drobne kawałki, najlepiej używając trybu pulsacyjnego. Wyjmij grzyby i powtórz czynność z ziemniakami.
  2. Rozgrzej w dużym rondlu masło i olej,  na średnim ogniu. Włóż pieczarki, czosnek, całość posól i popieprz i smaż przez 10 minut. Dodaj ziemniaki, wino, oregano i bulion, doprowadź całość do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na przez kolejne 25 minut.
  3. Gdy zupa lekko ostygnie, przełóż ją do blendera i zmiksuj na gładką masę. Przełóż ponownie do rondla i dobrze wymieszaj.Dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne.
  4. Nałóż zupę do miseczek i podawaj ze śmietanką i pietruszką.
Smacznego!

English version

Mushroom soup (4 serves)

Ingredients:

  • 350 g button mushrooms
  • 250 g potatoes, peeled and roughly chopped
  • 28 g butter
  •  2 1/2 tbs olive oil
  • 2 garlic cloves, finely chopped
  • sea salt
  • freshly  ground black pepper
  • 1/2 cup dry white wine
  • 2 tbs finely chopped fresh oregano
  • 6 cups chicken stock or water
  • fresh parsley springs to serve
  • 1/2 cup sour cream to serve

Preparation:

  1. Finely chop the mushrooms in a food processor using the puls action. Remove and repeat the process ith the potatoes.
  2. Heat the butter and oil in a large saucepan over a medium heat. Add the mushrooms, garlic and little salt and pepper, and cook for 10 minutes. Add the potato, wine, oregano an stock and bring to a boil over high heat. Reduce the heat to low and simmer for 25 minutes.
  3. Let the soup cool slightly, then transfer to a blender and blend until smooth. Return to the saucepan and stir well.
  4. Ladle into serving bowls, top with a spring of parsley and a tablespoon of sour cream.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>