Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy/ Cabbage and split pea soup with mushrooms

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy/ Cabbage and split pea soup with mushrooms

Dziś przedstawiam przepis na tradycyjne danie wigilijne z mojego domu rodzinnego, autorstwa mojej mamy. Być może dla wielu osób będzie to zaskoczeniem, jednak u mnie w domu obok barszczu czerwonego z uszkami, podaje się także kapuśniak ze słodkiej kapusty, z grochem i grzybkami podsmażonymi na  oleju. Jest to danie jedyne w swoim rodzaju, podawane u nas tylko i wyłącznie w Boże Narodzenie. Polecam!

Scroll down for recipe English

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy

(6-8 porcji)

Składniki na kapuśniak:

  • 2 szklanki suchego grochu, wymoczonego przez noc
  • 1 średnia główka kapusty, posiekana
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • ½ opalonej na gazie lub palnikiem cebuli
  • 1 litr bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub 200 ml passaty
  • sól, pieprz i cukier do smaku

 Składniki na grzybki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • średnia cebula, pokrojona w małą kostkę
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Groch odcedź z wody, w której się moczył, zalej świeżą i wmieszaj pół łyżki soli. Postaw na dużym ogniu i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 1 ½ godziny (w parowarze 30 min). Po tym czasie, gdy skórki na grochu są już popękane, odcedź go i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w blenderze. Odstaw.
  2. W międzyczasie posiekaj kapustę umieść ją w dużym rondlu i wlej bulion. Dolej wody tylko do wysokości kapusty i włóż marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kapustę około 40 minut, do miękkości.
  3. Gdy kapusta jest już miękka dodaj przygotowany wcześniej groch, gotuj przez 10 minut i dodaj koncentrat. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  4. Suszone grzyby umieść w rondelku, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez kilka minut do miękkości i odcedź. Posiekaj grzyby w drobną kostkę.
  5. Na patelni umieść kilka łyżek oleju i zeszklij na nim cebulkę. Następnie dodaj grzybki i podsmażaj wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Dopraw solą do smaku.
  6. Podawaj kapuśniak pospany grzybkami.
Smacznego!

English version

Cabbage and split pea soup with mushrooms

(6-8 servings)

Ingredients for the soup :

  • 2 cups of dry split peas, soaked overnight
  • 1 medium white cabbage, chopped
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • ½ white onion, browned with blowtorch or gas burner
  • 1 l of chicken stock
  • 3 bay leaves
  • 5 allspice berries
  • 2-3 tablespoons tomato paste or 200 ml passata
  • salt, pepper and sugar to taste

 Ingredients for the mushrooms :

  • 50 g of dried mushrooms
  • medium onion, diced
  • oil

Preparation:

  1. Drain the split peas and rinse them thoroughly, next cover with fresh water, add 1/2 tbsp of salt and bring to the boil over high heat. Reduce the heat and simmer for approximately 1 ½ hours (30 minutes in the pressurecooker). Drain the peas and blend until smooth. Set aside .
  2. In the meantime, chop the cabbage, place it in a large saucepan and add the stock. Next pour in the water just to cover the cabbage, add the carrots, allspice and bay leaf. Bring to the boil, then reduce the heat to medium and simmer for 40 minutes or until the cabbage is soft.
  3. Add the mixed peas, cook for 10 minutes and add the tomato paste. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. To prepare the mushrooms, place it  in a saucepan, cover with water and bring to the boil. Cook for a few minutes until, drain and chop finely.
  5. Heat 3-4 tbsp of oil on a large skillet, add the onions and cook until translucent. Next add the mushrooms and cook for 5 minutes, season with salt to taste.
  6. Sprinkle the soup with the mushrooms and serve.
Enjoy!

2 Comments

Chistopher

about 12 miesięcy ago

Lubię Twojego bloga i Twoje przepisy.Czasami mnie inspirujesz.Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, życzę Tobie i Twojej rodzinie, Świąt z barszczem, grzybami i karpiem. Życzę zwykłego ludzkiego szczęścia, odpoczynku, zwolnienia oddechu i chwil roziskrzonych kolędą, śmiechem i wspomnieniami. Aby przy świątecznym stole nie zabrakło światła i ciepła rodzinnej atmosfery, a Nowy Rok niósł ze sobą szczęście i pomyślność. Christopher

Odpowiedz

Dzi

about 12 miesięcy ago

Piękne życzenia!:) Dziękuję i oczywiście z wzajemnością:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers