Stek Diane z sosem z brandy Mary Berry

Marry Berry jest jedną z najbardziej znanych autorek programów i książek kulinarnych w Wielkiej Brytanii. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką jej książki „Mary Berry’s Complete Cookbook”, z której dziś proponuję Wam przepis na pyszny stek w bardzo esencjonalnym sosem z domieszką brandy. Przepis jest bardzo łatwy i szybki, wiec idealny na danie w tzw. „tygodniu”.Jak widać na zdjęciach, podałam go z serowym puree z kalafiora z mikrofalówki.Polecam!

Scroll down for English

 Stek Diane (4 porcje)

Składniki:

  • 4 x 150-170 steków z rumsztyku
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki brandy
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 300 ml bulionu z wołowiny
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Umieść steki między 2 arkuszami papieru lub folii spożywczej i rozbij je do 5 mm grubości.
  2. Roztop masło z olejem słonecznikowym na dużej patelni. Kiedy masło zacznie się pienić, dodaj steki i smaż na dużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją.Wyjmij steki z patelni i przykryj je folia aluminiową.
  3. Wlej do patelni brandy i dodaj cebulę. Gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu,  aż cebula zmięknie i wchłonie większość brandy.
  4. Wmieszaj  sos Worcestershire, sok z cytryny, pietruszkę, dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj przez około 2 minuty.
  5. Włóż steki ponownie do patelni i polej je sosem. Podgrzej je  i podawaj gorące.
Smacznego!

English version

Steak Diane (4 servings)

Ingredients:

  • 4 x 150-170 g rump steaks, trimmed
  • 30 g butter
  • 2 tbsp sunflower oil
  • 3 tbsp brandy
  • 1 small onion, finely chopped
  • 300 ml beef stock
  • 2 tbsp Worcestershire sauce
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 tbsp chopped parsley
  • salt and pepper

Preparation:

  1. Place steaks between 2 sheets of greseproof paper and pound with a rolling pin until 5 mm thick.
  2. Melt the butter with the sunflower oil in a large frying pan. When the butter is foaming, add the pounded steaks and cook over a high heat for about 3 minutes on each side until browned. Lift the steakes out of the frying pan and cover with foil to keep warm.
  3. Pour the brandyinto the pan, and add the onion. Cook over high heat, stirring occassionally, for a few minutes until the onion has softened and absorbed most of the brandy.
  4. Stir in the stock, Worcestershire sauce, lemon juic, and parsley, season with salt and pepper, and cook for about 2 minutes.
  5. Return the steaks to the pan and spoon over the sauce. Reheat quickly and briefly, and serve hot.
Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>