Spekulosy/Speculoos

Pierwszy raz jadłam te ciasteczka będąc w odwiedzinach u mojej siostry mieszkającej w Belgii i pomimo tego, że specjalną fanką słodyczy nie jestem, te ciasteczka stały się moimi ulubionymi :). Gdy znalazłam w końcu na nie przepis w książce znakomitego Thomasa Kellera „Bouchon Bakery”, wiedziałam że to będzie świetny wybór na święta. Pyszne, korzenne i chrupiące ciasteczka, idealne na świąteczny stół, a co najważniejsze są bardzo łatwe w wykonaniu. Polecam!

Scroll down for recipe English

Spekulosy

(ok. 20 średnich ciasteczek)

Składniki:

  • 3/4 szklanki (104 g), mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki + 1 1/2 łyżki (74 g) mąki tortowej
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki (74 g) mąki pszennej razowej
  • 1/4 łyżeczki (1,3 g) proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki (1,3 g ) cynamonu
  • 3/8 łyżeczki (1,3 g) soli
  • 1/3 szklanki (74 g), ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szklanki + 2 1/4 łyżeczki (59 g) cukru
  • 1 1/8 łyżeczki (8 g) miodu
  • 177 g masła w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąki do średniej miski, wmieszaj sodę i cynamon, po czym dodaj sól i mieszaj całość przez 30 sekund.
  2. Wymieszaj cukry w małej misce i rozbij wszystkie grudki. Dodaj miód i dokładnie wmieszaj go widelcem, chociaż jak dla mnie zdecydowanie łatwiej jest to zrobić po prostu palcami.
  3. Masło umieść w misce miksera i miksuj do uzyskana jednolitej, gładkiej masy. Dodaj cukry i miksuj, aż masa stanie się blada i puszysta.Pamiętaj o zdrapywaniu masy z brzegów miski od czasu do czasu.
  4. Następnie do masła dodaj w dwóch partiach suche składniki, miksując przez 15 do 30 sekund po każdej lub do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na tym etapie także pamiętaj o zdrapywaniu masy z brzegów miski.
  5. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i utwórz z niego kostkę o wymiarach około 10 x 15 cm. Zawiń w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc.
  6. Włącz piekarnik, ustaw go na 180 oC i wyłóż 2 blaszki papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto i umieść je miedzy 2 arkuszami folii śpożywczej (nie będzie przywierało do wałka). Zacznij wałkować zaczynając od lewej do prawej, przekręcając ciasto o 90 o, co zapobiegnie pękaniu ciasta. Rozwałkuj do grubości 5 mm. Jeżeli ciasto w trakcie wycinania ciasteczek  zmięknie, włóż je na chwilę do lodówki, po czym kontynuuj wycinanie. Ja ułatwiłam sobie troszkę zadanie, gdyż ciasto po wyjęciu jest dosyć twardawe, więc zwyczajnie pokroiłam je na 5 mm plastry i wycięłam ciasteczka:).
  7. Przygotowane ciasteczka umieść na blaszce do pieczenia w odległościach około 2 cm od siebie. Piecz w nagrzanym piekarniku od 13 do 15 minut, odwracając blaszkę w połowie pieczenia. Po upieczeniu pozostaw na blaszce przez 5 minut, po czym przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia. Udekoruj zgodnie z własnymi preferencjami.
Smacznego!

English version

Speculoos

(20 medium cookies)

Ingredients:

  • 3/4 cup (104 g) all-purpose flour
  • 1/2 cup + 1 1/2 tbsp (74 g) cake flour
  • 1/2 cup + 2 tbsp (74 g) whole wheat flour
  • 1/4 tsp (1,3 g) baking soda
  • 1/2 tsp (1,3 g) ground cinnamon
  • 3/8 tsp (1,3 g) salt
  • 1/3 cup (74 g) dark brown sugar
  • 1/4 cup + 2 1/4 tsp (59 g) granulated sugar
  • 1 1/8 tsp (8 g) honey
  • 177 g unsalted butter, room temperature

Preparation:

  1. Sift the flours. Do not discard bran from whole wheat flour. Sift in the baking soda and cinnamon. Add the salt and whisk together for 30 seconds.
  2. Combine both sugars in a small bowl and break up any lumps. Using your hand, mix in the honey until well-combined.
  3. Place the butter in the bowl of a stand mixer fitted with the paddle attachment. Turn to medium-low speed and cream the butter until smooth. Add the sugar mixture and mix until fluffy. Scrape down the sides and bottom of the bowl.
  4. Add the dry ingredients in two additions, mixing on low speed for 15 to 30 seconds after each, or until just combined. Scrape the bottom of the bowl to incorporate any dry ingredients that have settled there.
  5. Mound the dough on the work surface. Using the heel of your hand or a pastry scraper, push it together into a 10-by-15 cm block. Wrap in plastic wrap and refrigerate for at least two hours, or, preferably, overnight.
  6. Preheat the oven to 180 oC. Line two sheet pans with parchment. Unwrap the dough and place it between two pieces of parchment paper or plastic wrap. With a rolling pin, pound the top of the dough, working from left to right, to begin to flatten it, then turn the dough 90 degrees and repeat. This will help prevent the dough from cracking as it is rolled. Roll out to just under 5 mm thick. If the dough has softened, slide it (in the parchment) onto the back of a sheet pan and refrigerate until firm enough to cut into cookies.
  7. Cut out the cookies and arrange on prepared sheet 2 cm apart. Bake 13 to 15 minutes. Reverse the positions of the pans halfway through baking. Cool on sheet on rack 5 to 10 minutes, then transfer cookies to rack to cool completely.
Enjoy!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>