Smażone tofu w azjatyckim sosie

Dziś przedstawiam pyszną azjatycką przekąskę, nie tylko dla wegetarian:) Smażone tofu z sosem hoisin z imbiremi i chlli, posypane prażonym sezamem. Podane poniżej ilości, pozwalają na otrzymanie 4 porcji dania podanego jako przekąska, lub 2 porcje jako danie główne. Polecam!

Scroll down for English

Smażone tofu w azjatyckim sosie

Składniki:

  • 350 g tofu w formie bloczku
  • olej do smażenia
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki sosu Hoisin
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha, lub innego chilli
  • 1 łyżeczka uprażonego na suchej patelni sezamu
  • 1 łyżeczka posiekanej dymki (opcjonalnie)

[/col2]

[col2_last formatter=’1′]

 

Przygotowanie:

  1. Pokrój tofu na ok. 1 cm plastry.
  2. Rozgrzej patelnie z nieprzywierająca powłoką na średnim ogniu i wlej około łyżki oleju.
  3. Smaż tofu około 4 minut z każdej strony, do zarumienienia. Następnie przełóż je na talerze.
  4. Na tą samą patelnię wlej bulion, sos Hoisin, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i srirachę (lub chilli), wymieszaj i gotuj powstały sos przez około 30 sekund.
  5. Polej sosem tofu, posyp sezamem i ewentualnie dymką.
Smacznego!

English version

Pan-Fried Asian Tofu

(4 serves as a starter, 2 serves as a main dish)

Ingredients:

  • 350 g package of medium-firm tofu
  • oil for frying
  • 1/4 cup chicken or vegetable broth
  • 3 tablespoons Hoisin sauce
  • 1 tablespoon soy sauce
  • 1 tablespoon sesame oil
  • 1 teaspoon fresh ginger, grated
  • 1/2 teaspoon sriracha sauce,  or other chili sauce,
  •  1 teaspoon toasted sesame seeds on
  • 1 teaspoon chopped green onions (optional)

Preparation:

  1. Cut the tofu into 1 cm slices.
  2. Heat a non-stick  frying pan over a medium heat. Add 1 tablespoon of oil.
  3. Fry the tofu about 4 minutes per side, until golden brown. Then remove the tofu from the pan on a serving plate.
  4. In the same pan, add the broth, Hoisin sauce, soy sauce, sesame oil, ginger and Sriracha (or chilli), stir and cook for 30 seconds.
  5. Pour the sauce over the tofu, garnish with sesame seeds and scallions (optional).

Enjoy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>