Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym z woka

Kolejna propozycja niezwykle szybkiego i smacznego dania w stylu azjatyckim. Tym razem skorzystałam z przepisu z książki „Niezrównana kuchnia azjatycka”, która jest dosłownie kopalnią pomysłów na błyskawiczny obiad ” w tygodniu”. Przepis w oryginale jest bez makaronu, jednak dodałam go zamiast standardowego ryżu. Danie najszybciej można przygotować w woku, jednak głęboka patelnia też zda egzamin.Polecam!

 

Smażona wołowina z groszkiem śnieżnym (4 porcje)

Składniki:

  • ok. 250 g makaronu (u mnie chiński 3 minutowy)
  • 400 g rumsztyku,pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki świeżego,startego imbiru
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 200 g groszku śnieżnego, z obciętymi końcówkami
  • 1 1/2 łyżeczki mąki kukurydzanej
  • 1/2 szklanki (125 ml) wywaru wołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (dodatkowo)
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu,odcedź i odstaw na bok.
  2. Wymieszaj sos sojowy z imbirem i włóż do mieszanki pokrojone mięso.
  3. W woku (lub patelni) rozgrzej olej arachidowy, rozprowadzając go równomiernie na całej powierzchni. Dodaj mięso i groszek śnieżny, smaż na dużym ogniu ok. 2 minuty,lub tak długo,aż mięso zmieni kolor.
  4. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z niewielką ilością wywaru, po czym wlej do woka wraz z resztą bulionu , dodatkową porcją sosu sojowego i olejem sezamowym.
  5. Smaż mieszając, aż sos zgęstnieje. Na sam koniec dodaj ugotowany makaron,całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj i podawaj.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge