Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

Dziś przedstawiam łatwy przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i słodką kruszonką.  Przyznaję, że mam słabość do ciast drożdżowych, dlatego staram się nie robić ich zbyt często, gdyż nawet bez tego mam tu i ówdzie już za dużo:) Tak czy inaczej, to ciasto jest doskonałym dodatkiem do popołudniowej, niedzielnej kawy. Rabarbar i truskawki można zamienić na inne sezonowe lub ulubione owoce. Polecam!

Scroll down for recipe in English

ciasto

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

(forma 30 x 30 cm)

Składniki:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 470 g mąki pszennej
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 65 g masła, roztopionego
  • 500 g rabarbaru i truskawek, pokrojonych w 1 cm kawałki

Składniki na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g roztopionego masła

Przygotowanie:

  1. Wyłóż papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 30 × 30 cm.
  2. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy.
  3. W 1/2 l naczyniu wymieszaj drożdże z mlekiem. Zostaw na kilka minut, aż pojawią się bąbelki, po czym wlej mieszankę do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
  4. Dodaj mąkę, skórkę z cytryny, stopione masło i zmiksuj do dokładnego połączenia się składników, przez kilka minut. Przełóż tak przygotowane ciasto do naoliwionej miski i odstaw przykrytą ręcznikiem kuchennym w ciepłe miejsce na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki, aż do pojawienia się charakterystycznych grudek.
  6. Wyrośnięte ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki, spłaszcz je i wyłóż przygotowane owoce po czym posyp całość kruszonką. Odstaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.
  7. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.
  8. Włóż ciasto i piecz przez 35 – 45 minut lub do ładnego zarumienienia/złotego. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!

ciasto

English version

Sweet yeast rhubarb and strawberry cake

(30 x 30 baking pan)

Ingredients:

  • 4 egg yolks
  • 150 g sugar
  • 20 g fresh yeast (or 10 g instant)
  • 1 cup milk, lukewarm
  • 470 g plain flour
  • lemon zest from 1 lemon
  • 65 g butter, melted
  • 500 g rhubarb and strawberries chopped into 1 cm pieces

For crumble:

  • 180 g plain flour
  • 100 g sugar
  • 125 g butter, melted

Preparation:

  1. Line a 30×30 cm pan with parchment paper.
  2. In a bowl of stand mixer mix egg yolks and sugar until light and fluffy.
  3. In a 1/2-liter bowl mix yeast and milk and leave it until it become frothy. Add the yeast mixture to the egg mixture and mix it.
  4. Add flour, lemon zest, melted butter and mix until combine. Next knead the dough briefly with a mixer
  5. Prepare crumble – mix all the ingredients until you get crumbles.
  6. Leave the dough to rise for one hour or until it doubles in size. Flatten it, arrange the fruits at the top of the dough and sprinkle with the crumble. Allow to  rise for another 30 minutes.
  7. Preheat the oven to 180 oC.
  8. Bake for 35 – 45 minutes, or until golden. Remove from the oven and leave it to cool.

Enjoy!

ciasto

ciasto

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>