Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Dziś przedstawiam przepis na rewelacyjny deser. Puszyste ślimaczki drożdżowe z pyszną żurawiną z sokiem z granatu z Bakallandu, z nadzieniem cynamonowym z orzechami i kawałkami białej czekolady i w glazurze z galaretki. Wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu, a efekt zachwycający! Polecam na pyszny deser lub zwyczajnie do kawy.

Scroll down for recipe in English

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki

(16 ślimaczków)

Składniki na ciasto:

  • 2 opakowania (7 g każde) drożdży instant
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 do 6 szklanek mąki

Składniki na nadzienie:

Składniki na glazurę:

Przygotowanie:

  1. W dużej misce miksera, rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj masło, cukier, sól, 4 szklanki mąki i miksuj końcówką typu hak, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto wciąż się lepi, dosypuj resztę mąki, aż zacznie odchodzić od brzegów misy.
  2. Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i zgniataj przez 6-8 minut, aż stanie elastyczne. Umieść w naoliwionej misce i obróć raz aby cała powierzchnia ciasta została natłuszczona. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1- 1 1/2 h lub do momentu aż podwoi swoją objętość.
  3. Wyjmij ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię, ugnieć aby pozbyć się nadmiaru powietrza i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 60 cm x 30 cm.
  4. W celu przygotowania nadzienia, w misce wymieszaj masło, brązowy cukier i cynamon i wyłóż je na rozwałkowanym cieście pozostawiając 1 cm brzegi. Posyp czekoladą, żurawiną i orzechami i zawiń w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi. Dociśnij brzeg i pokrój na 16 równych części.
  5. Ułóż w 2 natłuszczonych blaszkach o wielkości 30 cm x 22 cm lub pojedyńczo w blaszce do muffinek. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż ślimaczki podwoją swoją objętość, na około 45 minut.
  6. Piecz w nagrzanym do 180 oC piekarniku przez około 30-35 minut lub do zarumienienia, po czym wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  7. W międzyczasie przygotuj galaretkę zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodając połowę ilości wody i gdy już zgęstnieje, polej upieczone ślimaczki, odstaw do zastygnięcia i podawaj.

Smacznego!

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

English version

Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

(16 rolls)

Ingredients for the dough:

  • 2 packages (7 g each) active dry yeast
  • 2 cups warm water 
  • 1 cup butter, melted
  • 1/2 cup sugar
  • 2 teaspoons salt
  • 5 to 6 cups all-purpose flour

Ingredients for the filling:

Ingredients for the glaze:

Preparation:

  1. In a large bowl of stand mixer, dissolve yeast in warm water. Add the butter, sugar, salt and 4 cups flour, beat until smooth. Stir in enough remaining flour to form a soft dough.
  2. Turn onto a floured surface, knead until smooth and elastic, about 6-8 minutes. Place in a greased bowl, turning once to grease the top. Cover and place in warm place for 1-1 1/2 h, or until double in size. Punch dough down, and on a lightly floured surface, roll into a 60 cm x 30 cm rectangle.
  3. For filling, combine the butter, brown sugar and cinnamon, spread over dough, leaving 1 cm edges. Sprinkle with chocolate, cranberries and walnuts. Roll up, starting with a long side and pinch seam to seal. Cut into 16 slices.
  4. Place cut side down in two greased 30 cm x 22 cm baking pans. Cover and let rise in a warm place until doubled, about 45 minutes.
  5. Bake at 180 oC for 30-35 minutes or until golden brown and seta side to cool.
  6. Meanwhile, in a small bowl, prepare jelly according to package direction, using half of water, just before it sets drizzle over rolls. Cool and serve.

Enjoy!

Ślimaczki z żurawiną i białą czekoladą z glazurą z galaretki / Cranberry white chocolate cinnamon rolls with jelly glaze

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>