Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

Sezon na truskawki wyraźnie się już kończy, postanowiłam więc wykorzystać owoce,które jakimś cudem udało mi się jeszcze kupić. Upiekłam więc pyszne i delikatne ślimaczki drożdżowe z gorzką czekoladą i słodką polewą śmietanową. Odkryłam też uroki maszyny do pieczenia chleba, którą kupiłam już jakiś czas temu, jednak niespecjalnie mnie wtedy zachwyciła i kurzyła się w kuchni. Ciasto drożdżowe wyszło z niej idealne i pięknie wyrośnięte, w związku z czym, czas jego przyrządzania się skrócił, no i zmywania  było dużo mniej:). Polecam!

Scroll down for English

Ślimaczki drożdżowe z truskawkami i czekoladą

(12 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki masła, roztopionego
  • 3 jajka, lekko ubite
  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant (jedno opakowanie 7 g)
  • 1 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych w kostkę
Składniki na polewę:
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

  1. Umieść wszystkie składniki na ciasto (zgodnie z podaną kolejnością) w pojemniku maszyny do chleba i włącz program „ciasto” lub „dough” w zależności od modelu. U mnie ten program trwa 1 1/2 godziny.Jeżeli nie posiadasz maszyny, wykonaj ciasto zgodnie z tym przepisem, ze składników wskazanych powyżej i do momentu rozwałkowywania ciasta.
  2. Wyjmij gotowe ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 5-7 mm.
  3. Posmaruj je roztopionym masłem, posyp brązowym cukrem, czekoladą i truskawkami.
  4. Zwiń ciasto w rulon rozpoczynając od dłuższego brzegu.
  5. Pokrój go na 12 równych części i wyłóż do odpowiednio dużego naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia. Pozostaw między plastrami małe odległości, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Przykryj naczynie czystym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz 20 minut, do zarumienienia.
  7. W międzyczasie, wymieszaj cukier puder ze śmietaną. Gdy ślimaczki trochę przestygną, polej je powstałą polewą i podawaj.
Smacznego!

English version

Strawberry Chocolate Rolls with Sour Cream Glaze

(12 rolls)

Ingredients for the dough:

  • 2/3 cup milk
  • 1/3 cup butter, melted
  • 3 eggs, lightly beaten
  • 4 cups flour
  • 1/4 cup sugar
  • 2 1/4 teaspoons instant yeast (one packet)
  • 1 1/2 teaspoon salt

Ingredients for the filling:

  • 1/3 cup brown sugar
  • 2 tablespoons butter, melted
  • 1 cup chopped dark chocolate
  • 1 cup diced strawberries

Ingredients for the glaze:

  • 1 1/2 cups icing sugar
  • 1/3 cup sour cream

Preparation:

  1. Place all ingredients into the pan of bread machine in the order listed and turn on the „dough” setting. The cycle should take about 1 1/2 hours.
  2. On a lightly floured board, roll dough into a rectangle of 5-7 mm thickness.
  3. Spread the softened butter evenly over the dough then sprinkle with brown sugar, chopped chocolate and strawberries.
  4. Starting with the long edge, roll the dough.
  5. Slice  into 12 equal pieces, and position them in a greased or parchment-lined pan Cover with a clean towel and leave in a warm place to rise for 30 minutes.
  6. Put in the preheated to 180 ° C oven  and bake for 20 minutes, until golden brown.
  7. In the meantime, whisk together the icing sugar and sour cream. When rolls are only slightly warm, drizzle glaze over tops.
Enjoy!

7 Comments

Inspirowane Smakiem

about 1 rok ago

Pycha! Uwielbiam takie bułki drożdżowe. ;)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Ja niestety też:P

Odpowiedz

Wiewióra

about 1 rok ago

a u mnie dziś ślimaczki z jagodami :) lubię kręcić :)

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

O! z jagodami, rewelacja!

Odpowiedz

inge

about 1 rok ago

is it possible to make this without a bread machine and just knead the dough with your hands? thanks!

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Of course, You can make the dough traditional way:)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers