Share the post "Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką / Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries"
Przedstawiam pyszne pakieciki serowe z pysznym budyniem waniliowym Delecty, dżemem i miechunką, którą odkryłam w szerokiej gamie produktów Bakalland. Pamiętam, że zajadałam się nią w dzieciństwie u babci i bardzo ucieszyłam się, że mogą ją wykorzystać do wypieków:) Ciastka są bardzo łatwe w przygotowaniu i na pewno sprawdzą się jako niedzielny deser dla całej rodziny. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Serowe pakieciki z budyniem, dżemem i miechunką
(10 pakiecików)
Składniki:
- 300 g mąki
- 150 g kremowego serka śmietankowego
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek oleju
- 4 duże łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecty
- 60 g Miechunki Peruwiańskiej Bakallandu
- 2 łyżki cukru do posypania
- 1 jajko, roztrzepane
- ulubiony dżem
- migdały w płatkach Bakalland do posypania
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Przygotuj budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, przykryj folią aluminiową i odstaw w chłodne miejsce.
- W misce miksera zmiksuj serek z cukrem, po czym dodaj mleko i olej. Miksuj przez kilka minut aż masa stanie się jednolita. Następnie wsypuj powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Przełóż je na posypaną mąką powierzchnię i uformuj z niego walec, który podziel na 10 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na kółka o średnicy około 12 cm.
- Na środek każdego okręgu wyłóż 1 sporą łyżkę budyniu, po kilka owoców miechunki i małej łyżeczce dżemu. Zawiń 2 brzegi na siebie tworząc pakiecik i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
- Każde ciasto wysmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem i migdałami.
- Włóż ciastka do nagrzanego do 180 oC piekarnika i piecz przez 25-30 minut, lub do ładnego zarumienienia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
English version
Cream cheese pastries with, pudding, jam and golden berries
(10 pastries)
Ingredients:
- 300 g flour
- 150 g cream cheese
- 6 tablespoons milk
- 6 tablespoons oil
- 4 large tablespoons of sugar
- 2 teaspoons of baking powder
- 1 packet of white chocolate pudding Delecta
- 60 g golden berries Bakalland
- 2 tablespoons of sugar for sprinkling
- 1 egg, lightly beaten
- favourite jam
- flaked almonds to sprinkle Bakalland
- powdered sugar for sprinkling
Preparation:
- Prepare pudding according to the directions on the package, cover with aluminum foil and set aside in a cool place.
- In the bowl of standing mixer, mix cheese with sugar and add milk and oil. Mix for a few minutes and slowly add the flour, baking powder and mix until the dough become uniform.
- Place on a floured surface, shape into a log and divide into 10 equal parts. Roll out each part into 12 cm circle.
- In the center of each circle place 1 large spoonful of pudding, a few golden berries and a small spoonful of jam. Wrap the edges shaping a packet and place on baking tray lined with baking paper.
- Brush each cake with beaten egg and sprinkle with sugar and almonds.
- Place in the oven preheated to 180 oC and bake for 20-30 minutes, or until golden brown. Sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!
Dodaj komentarz