Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano/ Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano/ Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

Dziś przedstawiam przepis na niezwykle szybkie i pyszne bułeczki śniadaniowe z  suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano. Bardzo delikatne i aromatyczne, idealne na leniwe śniadanie. Polecam!

Scroll down for English

Scones z suszonymi pomidorami, parmezanem i oregano

(6-8 szt.)

Składniki:

  • 1 cup/250 ml mąka uniwersalnej
  • 2 łyżeczki/10 ml proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 30 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1/2 szklanki /125 ml startego parmezanu
  • 6 suszonych pomidorów z oleju, pokrojonych w drobną kostkę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 duże jajko
  • 45 ml mleka
  • 1 jajko lekko ubite lub mleko do posmarowania bułeczek

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C. Do średniej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj masło i mieszaj rozgniatając je palcami, aż powstanie ziarnista konsystencja. Następnie wmieszaj ser, pomidory i oregano.
  2. W małej miseczce wmieszaj jajko z mlekiem i dolewaj powoli, najlepiej cały czas mieszając, do mieszanki mącznej. Ja mieszam wszystko w pojemniku blendera z nakładką do ciast, szybciej i łatwiej:).
  3. Wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i uklep ciasto w na kształt placka o grubości ok. 4 cm. Wytnij z niego (np. wycinarką do ciasteczek) 6-8 bułeczek i ułóż je na wyłożoną papierem do pieczenia lub matą silikonową blachę. Posmaruj każdą bułkę  jajkiem lub mlekiem i piecz 10 – 12 minut, do delikatnego zarumienienia.
Smacznego!

English version

Sundried tomato and parmesan cheese scones with oregano

(6-8 szt.)

Ingredients:

  • 1 cup/250ml all-purpose flour
  • 2 tsp/10ml baking powder
  • pinch of salt
  • 30g cold butter, diced
  • 1/2 cup/125ml grated Parmesan cheese
  • 6 sundried tomatoes from oil, finely chopped
  • 1 tbsp dried oregano
  • 1 large egg
  • 45 ml milk
  • extra egg lightly beaten for the egg wash or just milk

Preparation:

  1. Preheat your oven to 200 C  and sift the flour, baking powder and salt. Rub the butter into the flour suing your fingers until it resembles fine crumbs, and add the cheese, tomatoes and oregano.
  2. Lightly whisk together the egg and milk and slowly add this to your dry mix and stir lightly to combine.
  3. Turn the dough out onto a floured surface and lightly pat out to a height of around 4cm. Cut your scones out with a cookie cutter and place on a baking tray lined with paper or a silicone baking mat. Brush each scone with egg was and bake for 10 – 12 minutes until risen and a light golden colour.
Enjoy

1 Comment

MałaGosia

about 10 miesięcy ago

Super zdjęcia. Bułeczki wyglądają mega apetycznie. Do schrupania :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers