Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

W końcu dostałam młodą kapustę!Uwielbiam jej delikatność i czekam na nią cały rok. Dziś proponuję ją w śmietanowo-musztardowym sosie z jabłkami,a mięso do niej jest tylko dodatkiem:)Podałam wszystko z młodymi ziemniaczkami Marii Disslowej.Polecam!

 

Schab na kremowej młodej kapuście z jabłkami

 (4 porcje)

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 ząbek czosnku,drobno posiekany
  • 4 kotlety ze schabu (ja miałam grube ok.1,5-2 cm)
  • 3 grube plasterki wędzonego boczku,pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 główki młodej kapusty posiekanej
  • 1 jabłko,obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 3/4 szklanki śmietanki 18%
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W płaskim i szerokim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i listkami tymianku. Włóż kotlety,dokładnie obtocz je w marynacie i włóż do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Ja zawsze przygotowuję mięso dzień wcześniej wieczorem,dzięki czemu po powrocie z pracy dnia następnego mam zamarynowane.
  2. Na patelnię włóż boczek i smaż na średnim ogniu do jego zarumienienia,ok 4 minut.
  3. Dodaj do patelni masło i kapustę,przykryj i smaż całość,aż kapusta będzie miękka mieszając od czasu do czasu (dosłownie kilka minut). Następnie dodaj jabłko i ocet winny,zamieszaj i smaż pod przykryciem kolejne kilka minut,aż jabłko będzie miękkie.
  4. Teraz wmieszaj musztardę i śmietankę,gotuj bez przykrycia aż śmietanka zgęstnieje ok. 3 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem,przykryj i odstaw.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 oC.
  6. Na dużej patelni przystosowanej do piekarnika rozgrzej łyżkę oleju (na dużym ogniu). Wyjmij kotlety z marynaty,zdejmując z nich resztki czosnku i tymianku. Dobrze posól je i popieprz i włóż na patelnię. Smaż je z każdej strony do ładnego zarumienienia (moje ok. 3 minut). Przełóż patelnię do piekarnika i piecz je ok 12 minut przekładając je na drugą stronę w trakcie pieczenia (krócej,jeżeli masz cieńsze kawałki),.Bardzo przydatny jest tutaj termometr kuchenny.jeżeli nie posiadasz patelni przystosowanej do piekarnika,po obsmażeniu kotletów przełóż je do naczynia żaroodpornego i tak zapiekaj
  7. Przełóż kotlety na talerze i podawaj z kapustą i ziemniaczkami.
Smacznego!

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>