Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami / Duck salad with glazed figs, gorgonzola and toasted walnuts

Dziś przedstawiam przepis na sałatkę, która doskonale sprawdzi się jako lekki obiad w gorące dni. Perfekcyjnie przygotowana, soczysta pierś z kaczki podana na miksie ulubionych sałat z glazurowanymi, słodkimi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami włoskimi, zadowolą każdego. Całość polewamy dressingiem z octem balsamicznym, odrobiną musztardy dijon, miodu i oleju kujawskiego z bazylią, gdyż mój przepis bierze udział w konkursie „Kujawski ze smakiem do sałatek” organizowanym przez ZT Kruszwica S.A. oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl na blogu Majanowe pieczenie. Trzymajcie kciuki! :)

Oczywiście akceptuję regulamin wyżej wskazanego konkursu.

sałatka

Scroll down for English

Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami włoskimi

(2 porcje)

Składniki na figi w glazurze:

  • 100 ml octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 figi

Składniki na sałatkę:

  • 2 duże garście ulubionego miksu sałat
  • 30 g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżki oleju Kujawskiego w saszetce z czosnkiem i bazylią
  • 50 g gorgonzoli
  • 1 pierś z kaczki

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oleju Kujawskiego w saszetce z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
  2. Wyjmij pierś z lodówki i najlepiej gdy jeszcze będzie zimna, natnij skórkę w kratkę, uważając by nie naruszyć mięsa. Dopraw od solą i pieprzem z obu stron i odstaw aby nabrała temperatury pokojowej.
  3. Umieść na dużym ogniu patelnię (najlepiej taką, która jest dostosowana do zapiekania w piekarniku) i gdy będzie już rozgrzana połóż na niej pierś kaczki skórą do dołu. Smaż przez 3 minuty, po czym przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty. Po tym czasie umieść patelnię z kaczką w piekarniku (lub przełóż pierś do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy umieść w piekarniku) i piecz przez 10 minut, z czego na ostatnią minutę włącz funkcję grilla, by skórka była rumiana i chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika, umieść pierś na desce do krojenia, aby „odpoczęła” przez minimum 5 minut.
  4. W międzyczasie, w małym rondelku wymieszaj ocet winny z cukrem pudrem i doprowadź mieszankę do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5-7 minut, aż objętość płynu zredukuje się o połowę i będzie miała konsystencję syropu.
  5. W celu przygotowania fig, odetnij ich zdrewniałe końcówki i pokrój na ćwiartki. Włóż do przygotowanego syropu i gotuj na małym ogniu przez kolejne 2 minuty. Wymieszaj je od czasu do czasu tak, by były w całości pokryte glazurą, odstaw do momentu podania.
  6. Następnie postaw na dużym ogniu małą patelnię z 1/2 łyżki oleju i gdy będzie już porządnie rozgrzany wrzuć orzechy. Praż je podrzucając od czasu do czasu, przez około 5 minut, aż będą ładnie zarumienione z każdej strony. Przełóż je na deskę do krojenia i posiekaj.
  7. W większej misce umieść miks sałat, posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę gorgonzolę, całość dokładnie wymieszaj.
  8. W celu zrobienia dressingu, umieść olej, ocet balsamiczny, musztardę, miód, sól i pieprz w małej miseczce i dokładnie wymieszaj trzepaczką, aż otrzymamy jednolitą emulsję, po czym przełóż 2/3 do miski z sałatą i całość dokładnie wymieszaj.
  9. Wyłóż sałatę na 2 talerze, na niej umieść pokrojoną w plasterki kaczkę i figi. Polej resztą dressingu i podawaj.

Smacznego!

sałatka

English version

Duck salad with glazed figs, gorgonzola and toasted walnuts

(2 servings)

Ingredients for the figs & glaze:

  • 100 ml red wine winegar
  • 3 tbsp caster sugar
  • 3 figs

Ingredients for the salad:

  • 2 big handfuls mixed salad
  • 30 g walnuts
  • 1/2 tbsp vegetable oil Kujawski with garlic and basil
  • 50 g gorgonzola cheese
  • 1 duck breast

Ingredients for salad dressing:

  • 3 tbsp vegetable oil Kujawski with garlic and basil
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • 1/2 tsp Dijon mustard
  • 1/2 tsp honey
  • salt and pepper to taste

Preparation:

  1. Preheat the oven to 220 oC.
  2. Score duk fat gently without cutting into the meat underneath. Season the berast with salt and pepper and bring to room temperature.
  3. Place oven proof frying pan over high heat, place duck breast skin side down, and cook for 3 minutes to render the fat. Next turn skin side up and cook for 2 minutes, after that place breast in the preheated oven and bake for 10 minutes. After this time take the pan out of the oven and place the duck on the cutting board to rest.
  4. Meanwhile, put the red wine vinegar and the sugar into a small saucepan and bring to the boil. Turn the heat down a little and simmer until reduced by about half and has formed a syrup that will coat the back of a spoon. This will take about 5-7 minutes.
  5. Trim the stalk off the top of the figs and then cut in to quarters. Then place the figs in the syrup and continue to cook for about 1 minute. Turn off the heat and leave to soak in the glaze until ready to serve.
  6. Put 1/2 tbsp of the oil in a small frying pan and heat, when hot, put in the whole walnuts and toast gently, tossing occasionally for about 5 minutes or until golden brown. Take of the heat and lightly crush.
  7. Crumble up the blue cheese and put into a bowl with the rocket and crushed hazelnuts and toss together.
  8. To make the dressing, combine the oil, balsamic vinegar, mustard, honey, salt and pepper in a bowl and whisk well until all combined. Add the dressing to the salad bowl and toss the ingredients in the dressing.
  9. Place salad on the plates and arrange the sliced duckand  the figs on the plate. Drizzle the rest of the glaze around the plate and serve.

Enjoy!

sałatka

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>