Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

Sałatka z fasolki szparagowej i kurek na ciepło/Warm chanterelle and green bean salad

Pyszna kombinacja kurek i fasolki szparagowej do podania jako dodatek do dania głównego na ciepło. Standardowo boczek i ocet balsamiczny dodają składnikom charakteru i wyrazu, a zrobienie tej sałatki nie wymaga praktycznie wysiłku. Skorzystałam z tego przepisu, nanosząc jedynie kosmetyczne zmiany.Polecam!

Scroll down for English

Sałatka z fasoli i kurek na ciepło

(4 porcje)

Składniki:

  • 500 g młodej zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na 4 cm kawałki
  • 250 g kurek, większe pokrojone na połówki lub ćwiartki
  • 100 g wędzonego boczku w plasterkach , pokrojonego w paseczki
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kotskę (lub 1 mała cebula)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • sól i grubo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy.
  2. Boczek wysmażamy na chrupko na maśle, dodajemy szalotki, czekamy, aż się zeszklą.
  3. Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i sok z cytryny. Smażymy mieszając, aż cały sok z patelni wyparuje. Wtedy wrzucamy fasolkę, chwilkę obsmażamy, solimy, pieprzymy.
  4. Wlewamy ocet, krótko mieszamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z oliwą,  przed samym podaniem posypujemy grubo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!

 English version

Warm chanterelle and green bean salad

(4 servings)

Ingredients:

  • 500 g young green beans, cut into 4 cm pieces
  • 250 g chanterelles, larger cut into halves or quarters
  • 100 g smoked bacon, cut into strips
  • 2 shallots, finely chopped
  • 1 tablespoon butter
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 2 tablespoons balsamic vinegar
  • 2 tablespoons of good quality olive oil
  • salt and coarsely ground pepper

Preparation:

  1.  Bring a pan of salted water to the boil over a high heat, add the beans and cook, until al dente.Then drain with a colander, and cool with cold water to refresh them.
  2. Heat the frying pan with the butter, add bacon and cook until brown and crispy, put in the shallots and sweat for 1-2 minutes.
  3. Increase the heat, add the chanterelles and lemon juice. Fry stirring, until all the juice from the pan evaporates. Then throw the beans, fry a minute, season with salt and  pepper.
  4. Pour in the vinegar, stir, and remove the pan from the heat, then stir in the olive oil. Sprinkle with coarsely ground black pepper before serving .

Enjoy!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers