Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami/Pink soup with roasted onions and broccoli

Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami/Pink soup with roasted onions and broccoli

No i po świętach;) Po tych kilku dniach objadania się warto troszkę ulżyć żołądkowi i zjeść coś lekkiego, najlepiej gorącą, lekką zupę. Dziś proponuję ją w stylu tajskim, z buraczkami, brokułami i pieczoną czerwoną cebulą z mlekiem kokosowym. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Różowa zupa z pieczoną cebulą i brokułami

(4 porcje)

Składniki:

  • 2-3 średnie buraki ćwikłowe, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, obrane przeciśnięte przez praskę
  • sól i pieprz
  • 2 małe lub średnie czerwone cebule, obrane i pokrojone w ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości
  • olej rzepakowy
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • szczypta chilli w proszku
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Umieść buraki w średnim garnku, dodaj czosnek i szczyptę soli, po czym wlej tylko tyle wody, aby przykryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj buraki do miękkości.
  2. W międzyczasie włącz piekarnik i ustaw go na 180 ° C. Pokrojoną cebulę umieść na naoliwionej blaszce, skrop olejem i włóż do piekarnika. Piecz przez 20 minut, do lekkiego zarumienienia.
  3. Czekając na buraki i cebulkę, zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę i wrzuć brokuły. Gotuj przez 3 minuty, po czym odcedź i przelej zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania dzięki czemu brokuły będą ugotowane, jednak wciąż chrupiące.
  4. Gdy buraki są już miękkie, dodaj mleko kokosowe i szczyptę soli, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Następnie włóż brokuły, gotuj przez chwilę i zdejmij zupę z ognia. Dopraw sokiem z cytryny i solą, chilli i pieprzem.
  5. Przelej zupę do miseczek, wyłóż upieczoną cebulkę i podawaj.

Smacznego!

English version

Pink soup with roasted onions and broccoli

(4 servings)

Ingredients:

  • 2-3 small to medium beets, peeled and cubed
  • 2 garlic cloves, minced
  • salt and pepper
  • 2 small to medium red onions, peeled and quartered or cut into eighths
  • canola oil
  • 1 head of broccoli, cut into bite-sized florets
  • 2 cans coconut milk
  • pinch of chilli powder
  • 1/2 lemon, juiced

Przygotowanie:

  1. Add beets to a medium-sized saucepan along with the garlic and a pinch of salt and barely cover with water. Bring to a boil, lower the heat and simmer until beets are tender.
  2. Meanwhile, preheat the oven to 180 oC. Place onions on an oiled baking sheet, lightly brush with oil and roast until golden, for about 20 minutes.
  3. While waiting for the beets and onions to cook, bring a large pot of well-salted water to a boil and blanch the broccoli for 3 minutes. Immediately drain and cool with cold water to stop the cooking.
  4. When the beets are tender, add in coconut milk and a pinch of salt, bring to a gentle boil and simmer for 3 minutes. Add in the broccoli, stir to heat it through and then remove from the heat. Squeeze lemon juice over the soup and adjust salt and chilli if needed.
  5. Ladle the soup into bowls and top with roasted onion wedges and serve!

Enjoy!

5 Comments

jula

about 12 miesięcy ago

wspaniały kolor! wydaję mi się, że posmakowałaby mi taka zupa ;)

Odpowiedz

Dzi

about 12 miesięcy ago

Jeżeli lubisz kuchnię tajską to na pewno:)

Odpowiedz

Kaszuby wypoczynek

about 12 miesięcy ago

Już po świętach, teraz trzeba trochę o siebie zadbać, prosimy o przepisy dietetyczne :)

Odpowiedz

Dzi

about 12 miesięcy ago

gin

about 12 miesięcy ago

Ma cudownie zachęcający kolor :)

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers