Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

Naleśniki walentynkowe z bitą śmietaną i mascarpone

Zbliżają się walentynki, przedstawiam więc propozycję podania naleśników z nadzieniem z mascarpone, którą możemy zaskoczyć ukochaną osobę. 

Naleśniki walentynkowe z mascarpone (16-18 szt)

Składniki:

  • ciasto na naleśniki zgodnie z tym przepisem
  • 3-4 krople czerwonego barwnika spożywczego
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • 300 gr serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • opcjonalnie skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki ulubionych konfitur
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotowane ciasto naleśnikowe, przed samym smażeniem mieszamy z barwnikiem spożywczym.Łyżką wazową nalewamy trochę ciasta na rozgrzaną patelnię wysmarowaną cienko masłem i przechylając ją, rozprowadzamy ciasto tak,żeby tworzyło cienką warstwę. Smażymy około minuty.
  2. Kiedy na całej powierzchni pojawią się małe dziurki, odwracamy naleśnik i smażymy 30-40 sekund.
  3. Przekładamy na talerz i smażymy następne. Gotowe naleśniki oddzielamy od siebie pergaminem.
  4. Serek mascarpone miksujemy z 1/4 szklanki cukru pudru i wanilią,aż uzyska puszystą konsystencję.
  5. Ubijamy śmietankę z pozostałą ilością cukru pudru do uzyskania sztywnej piany. Następnie przekładamy bitą śmietanę do serka mascarpone i ostrożnie mieszamy do połączenia się obu mas.
  6. Przystępujemy do składania naleśników. Można to robić na wiele sposobów, np. zwinąć w rulon lub złożyć w trójkąty tak jak ja. Na każdy naleśnik nakładamy cienką warstwę  konfitur i grubą warstwę mascarpone, następnie delikatnie składamy go na pół, i znowu cienko smarujemy konfiturą i grubo mascarpone. Ponownie składamy na pół i otrzymujemy piękny,nadziewany trójkąt. Posypujemy całość cukrem pudrem zgodnie z własnymi upodobaniami.
Smacznego!

No Comments

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers