Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru / Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną  z sosem z cydru.  Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam!

Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl. Możecie go znaleźć
pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków.

indyk

Scroll down for recipe in English

Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru

(4 porcje)

Przygotowanie 1 godzina

Składniki:

  • 2 piersi z indyka, bez kości i skóry  (po 500 g każda)
  • 700 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • sól i pieprz
  • 1 1/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 szklanki cydru
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść dynię na blaszce do pieczenia, skrop 1 łyżką oleju, obficie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż do piekarnika i piecz do miękkości, przez około 30 minut. Przełóż upieczoną dynię do pojemnika blendera i zmiksuj na gładkie puree. Następnie wmieszaj orzechy włoskiej dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 oC.
  2. W międzyczasie, umieść piersi indyka w plastikowej torbie i rozbij je tłuczkiem lub wałkiem do grubości 0,5 cm lub mniej jak dasz radę. Dopraw piersi z każdej strony solą i pieprzem.
  3. Wyłóż przygotowane wcześniej nadzienie dyniowe na obie piersi, pozostawiając około 1 cm brzeg. Zawiń każdą pierś w rulon i zwiąż sznurkiem aby zachowały kształt w takcie pieczenia.
  4. W patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej resztę oleju i obsmaż rulony z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie wlej do patelni cydr i 1/4 szklanki bulion drobiowego, po czym włóż do piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut, aż termometr kuchenny wskaże temperaturę wewnątrz rolady 75 oC. Jeżeli nie podsiadasz takiej patelni przełóż podsmażone rolady wraz z płynem do naczynia żaroodpornego.
  5. Po wyjęciu z piekarnika przełóż rolady na talerz, przykryj folią aluminiową i zajmij się przygotowaniem sosu.
  6. W miseczce wymieszaj trzepaczką zimny bulion z mąką i  wmieszaj do sosu pozostałego po pieczeniu rolad. Doprowadź go do wrzenia i gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Dopra wsolą i pieprzem do smaku.
  7. Pokrój rolady na plastry i podawaj z sosem.

Smacznego!

indyk

English version

Pumkin turkey roulade with apple cider gravy

(4 servings)

Ingredients:

  • 2 boneless, skinless turkey breasts (500 g each)
  • 700 g pumpkin, cubed
  • 2 tablespoon Kujawski oil with garlic
  • 1/4 cup chopped walnuts
  • salt and pepper
  • 1 1/4 cup chicken stock
  • 1/2 cup apple cider
  • 2 tablespoons flour

Preparation:

  1. Preheat oven to 180 oC. Place pumkin cubes on a small baking sheet, sprinkle with 1 tablespoon of oil and liberally with salt and pepper. Roast until soft, about 30 minutes. Once pumkin is soft, puree in the food processor. Place puree in a small bowl, add chopped walnuts and season with salt and pepper. Raise heat on oven to 200 oC.
  2. While the pumkin is cooking, place turkey breast in a large plastic bag. Using a meat tenderizer on the flat side or a rolling pin, flatten out turkey, until about 0, 5 cm thick or less if you can. Repeat with other breast. Season each breast on both sides with salt and pepper.
  3. Spread the filling on the breasts, leaving a 1 cm border around. Roll up, and secure with bakers twine.
  4. In a medium oven-proof skillet heat remaining oil over a medium-high heat. Brown turkey on all sides. Pour apple cider and 1/4 cup chicken stock in pan. Place in oven and bake until chicken is cooked through, about 30-35 minutes. Use a meat thermometer to make sure it’s fully cooked, it should read 75 oC.
  5. Once turkey is fully cooked, transfer breasts to a plate and cover with foil while you make the gravy.
  6. In a cup, vigorously whisk cold chicken stock and flour. Whisk mixture into remaining apple cider and stock in skillet. Bring to a boil and then reduce to a simmer until thickened. Season liberally with salt and pepper.
  7. Slice turkey into pieces and serve with gravy.

Enjoy!

indyk2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>