Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią/Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter

Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią/Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter

Być może wstyd się przyznać, ale było to moje pierwsze podejście do makaronu, a tym bardziej własnoręcznie zrobionych ravioli. Było to możliwe dzięki mojej połówce, który zakupił mi w prezencie na urodziny przystawki do mojego robota kuchennego, umożliwiające rozwałkowanie ciasta makaronowego do odpowiedniej grubości. Ze względu na moje niedoświadczenie w temacie, zrobienie tych ravioli zajęło mi sporo czasu, jednak jestem przekonana, że każde następne podejście będzie sprawniejsze:).

Danie okazało się przepyszne! Ciasto wyszło idealne, cienkie i delikatne, a nadzienie składające się z pieczonej dyni, ricotty, sera pleśniowego i parmezanu okazało się kompozycją idealną. Ogromne znaczenie ma tutaj też sos maślany z chrupiącą szałwią świetnie komponujący się z resztą dania, a całość dodatkowo posypana jest uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi. Polecam!

Scroll down for English

Ravioli z pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią

(6 porcji)

Składniki na pieczoną dynię:

  • 500 g dyni (pokrojonej w kostkę, bez skóry i pestek)
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 15 ml posiekanej szałwii
  • 5 ml posiekanego tymianku

Składniki na nadzienie z dyni i 3 serów:

  • 1 porcja przygotowanej pieczonej dyni
  • 1 szklanka ricotty (około 350 g)
  • 125 g ulubionego sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 szklanki startego parmezanu (ok. 40 g)
  • sól i pieprz

Składniki na szybki makaron:

  • 500 g mąki pszennej (lub mąki tortowej)
  • 5 jaj XL

Składniki na ravioli :

  • 1/4 szklanki wody
  • przygotowane płaty makaronu
  • przygotowane nadzienie do ravioli

Składniki na sos maślany z chrupiącą szałwią i prażone orzeszki piniowe:

  • 250 g masła
  • 20-25 świeżych listków szałwii
  • 20-30 g orzeszków piniowych

Przygotowanie pieczonej dyni :

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wyłóż na blaszkę do pieczenia kostki dyni, skrop je oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem.
  2. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zamieszaj dynię i posyp przygotowanymi ziołami. Piecz przez kolejne 10 minut aż dynia będzie miękka i ładnie zarumieniona.
  3. Wyjmij z piekarnika i odstaw.

Przygotowanie nadzienia z dyni i 3 serów:

  1. Umieść wszystkie składniki nadzienia w pojemniku blendera i zmiksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby i ponownie wymieszaj.
  2. Wyłóż nadzienie do miski,  umyj i osusz blender, gdyż będzie potrzebny w następnym kroku.

Przygotowanie makaronu:

  1. W pojemniku blendera umieść mąkę wraz z jajkami i miksuj, aż zawartość będzie przypominała kaszę kuskus ( powinno to zająć około minuty).
  2. Wyłóż zawartość pojemnika blendera na posypaną mąką powierzchnię i zacznij zagniatać tak, by utworzyć jedną kulę ciasta. Zagniataj ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję, a następnie podziel je na 5 równych części.
  3. Przygotuj maszynkę do makaronu i rozwałkuj każdą część ciasta na najcieńszym ustawieniu, na pasy o szerokości około 12 cm. Rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i przejdź do kolejnego etapu.

Sklejanie i gotowanie ravioli:

  1. Wysmaruj wodą, najlepiej pędzlem do ciast, połowę każdego przygotowanego arkusza ciasta (dzięki temu po napełnieniu nadzieniem ravioli ładnie nam się skleją).
  2. Przy pomocy małej łyżeczki wyłóż na mokrej powierzchni nadzienie,  w ok. 5 cm odstępach.
  3. Teraz na mokrą część z nadzieniem połóż resztę ciasta i delikatnie dociśnij brzegi wokół nadzienia, delikatnie wyciskając też pęcherzyki powietrza jeżeli są. Kiedy mamy już wszystko ładnie sklejone, przy pomocy wycinaczki do ciasta (lub noża) wytnij pojedyncze ravioli. Umieść je na posypanej mąką powierzchni.
  4. W dużym rondlu doprowadź do wrzenia osoloną wodę. Po zagotowaniu wody, wrzuć połowę przygotowanych pierożków i gotuj je przez 4-5 minut. Gdy będą gotowe, uniosą się na powierzchnię wody. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść już w docelowych talerzach. To samo powtórz z resztą ravioli.

Przygotowanie sosu maślanego z chrupiącą szałwią i prażonych orzeszków pinii:

  1. W średnim rondelku, na średnim ogniu rozpuść masło i podgrzewaj aż zacznie brązowieć. Obserwuj masło, gdyż bardzo łatwo je spalić i wtedy trzeba zaczynać wszystko od początku. Zakręć rondelkiem od czasu do czasu.
  2. Kiedy masło zaczyna brązowieć, wrzuć listki szałwii i smaż je przez około 10-20 sekund, mieszając masło i polewając liście tak, by smażyły się równomiernie. Gdy listki będą już chrupiące, zdejmij sos maślany z ognia i odstaw.
  3. Do małej i suchej patelni wsyp orzeszki piniowe (bez żadnego tłuszczu), umieść na średnim ogniu i praż orzeszki do ładnego zarumienienia. Zdejmij z ognia i odstaw.

Podanie ravioli :

Wyłożone do talerzy ravioli polej sosem maślanym, wyłóż chrupiące listki szałwii i posyp uprażonymi orzeszkami piniowymi.  Podawaj natychmiast, im świeższe tym smaczniejsze:)

Smacznego!

English version

Roasted pumpkin and three cheeses ravioli with crispy sage butter

(6 servings)

Ingredients for roasted pumpkin: 

  • 500 g pumpkin cubes (skinless and seedless)
  • 30 ml olive oil
  • salt and pepper
  • 15 ml chopped sage
  • 5 ml chopped thyme
Ingredients for the butternut and 3 cheese filling:
  • 1 x batch roasted pumpkin
  • 1 cup ricotta cheese (about 350 g)
  • 125 g blue cheese
  • 1/2 cup grated Parmesan cheese (about 40 g)
  • salt and pepper
Ingredients for easy pasta:

  • 500 g plain flour (or cake flour)
  • 5 XL eggs

Ingredients for assembling the ravioli:

  • 1/4 cup of water
  • pasta sheets
  • ravioli filling
Ingredients for sage butter and toasted pine nuts:
  • 250 g butter
  • about 20 – 25 fresh sage leaves
  • 20-30 g pine kernels

Preparation of the roasted pumpkin: 

  1. Pre-heat the oven to 200 C. On a baking sheet, add the pumpkin cubes, then drizzle with olive oil and season with salt and pepper.
  2. Roast for 15 minutes, then toss slightly and add the herbs. Roast for a further 10 minutes until the pumpkin starts to turn brown and is soft when tested with a sharp knife.
  3. Remove from the oven and set aside.
Preparation of the pumpkin and 3 cheese filling:
  1. Place all the ingredients in a food processor, then process until you get a course pulp. Taste and adjust seasoning if necessary, then process again to mix thoroughly.
  2. Scrape the filling into a bowl, then wash and dry the food processor for the next stage.
Preparation of the pasta:
  1. Place the flour and eggs in a food processor, then process until it resembles large cous-cous grains (it takes about a minute).
  2. Turn the “grains” out onto a wooden board, then press it together to form a ball of dough. Lightly knead the dough to a smooth consistency, then cut it into 5 equal pieces.
  3. Using a pasta rolling machine, roll out each piece of dough to a very thin sheet (thinnest setting) of about 12 cm in width. Lay out the sheets on a large floured surface, ready for the next stage.
Assembling and cooking the ravioli:
  1. Using a pastry brush, brush half of each pasta sheet lenghthways with water (the reason we do this is to make sure the pasta sticks when we fold it over lenthways after filling it).
  2. Using a teaspoon to create “drops” of filling, place a row of filling drops lengthways down the middle of each pasta sheet, about 5 cm apart.
  3. Now fold the pasta sheet over lengthways, making sure the gently press out any air bubbles that are forming (press from the fold to the edges). When each ravioli sheet is tightly sealed, used a pastry cutter to create generous rounds of individual ravioli. Place them on a floured tray.
  4. Bring a large pot of salted water to the boil. When the water is boiling rapidly, drop about 1/2 of the prepared ravioli into it, then cook for 4-5 minutes. They are ready when they are floating on the surface and the edges are just tender. Remove with a slotted spoon into individual serving bowls.
Making the sage butter and toasted pine nuts:
  1. In a medium size saucepan over medium heat, melt the butter and let it simmer until it starts to turn light brown and starts to smell nutty. Watch it carefully, or otherwise it will quickly burn and you’d have to start from scratch. Swirl it lightly every now and then.
  2. When you see that it starts to brown, drop all of the sage leaves into the butter, and fry it for about 10-20 seconds, swirling the butter around to cover all the leaves. The leaves will quickly fry and become crips. Remove from the heat at once and set aside.
  3. In a small pan over medium heat, carefully toast the pine nuts without adding any oil until they turn a golden brown colour. Remove from the heat and set aside.
Plating the ravioli:
Working quickly, drizzle each portion of cooked ravioli with sage butter, and top with a few toasted pine nuts. Serve at once – freshly cooked pasta is always best served immediately!
Enjoy!

3 Comments

tu-tusia

about 1 rok ago

Wyglądają przepysznie!

Odpowiedz

Dzi

about 1 rok ago

Dziękuję:) Są na prawdę smaczne.Polecam!

Odpowiedz

Leave a Comment

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked


CommentLuv badge

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers