Puree ziemniaczane z serem brie / Brie mashed potatoes

Dziś przedstawiam łatwy przepis na doskonały dodatek do każdego dania głównego. Jedwabiste, dobrze doprawione puree z serem brie i mlekiem zachwycą każdego fana dodatków ziemniaczanych. Brie można swobodnie zastąpić camembertem. Polecam!

Scroll down for recipe in English

puree

Puree ziemniaczane z serem brie

(6 porcji)

Składniki:

  • 150 g sera brie
  • 900 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1/3 szklanki mleka
  • sól i mielony czarny pieprz do smaku
  • świeży, posiekany szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Podziel ser na trójkąciki i usuń białą skórkę. Następnie pokrój go w małą kostkę i odstaw na czas gotowania ziemniaków, by nabrał temperatury pokojowej.
  2. Ziemniaki umieść w garnku i zalej wodą, tak by były tylko lekko przykryte. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 12-15 minut, lub do miękkości. Odcedź je i ponownie włóż do tego samego garnka. Następnie dodaj ser, mleko, sól i pieprz i rozgnieć dokładnie tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w pojemniku blendera aby otrzymać jedwabisty efekt. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne.
  3. Posyp szczypiorkiem i ewentualnie pieprzem i podawaj z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

puree

English version

Brie mashed potatoes

(6 servings)

Ingredients:

  • 150 g brie cheese
  • 900 g cubed peeled potatoes
  • 1/3 cup milk
  • salt and ground black pepper to taste
  • chopped fresh chives

Preparation:

  1. Cut cheese into wedges and carefully remove rind. Chop cheese and let stand at room temperature while potato cooks.
  2. Place potato in a large pot and cover with water. Bring to a boil, then educe heat and simmer 12-15 minutes or until tender. Drain in a colander and return potato to pan. Add cheese, milk, salt and pepper, mash with a potato masher until smooth or use stand blender to achieve silky smooth effect.
  3. Garnish with chives and additional pepper, if desired.

Enjoy!

puree

Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>