Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree

Jest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami jak i rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha!

Scroll down for recipe in English

puree1

Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem

(6-8 porcji)

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 6 łyżek masła
  • 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii
  • 1½ łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • sól i pieprz
  • ¾ szklanki śmietanki 30%

Przygotowanie:

  1. Włóż ziemniaki do większego rondla i zalej wodą (tak by była około centymetra ponad ziemniaki), postaw na dużym ogniu i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 12-15 minut, do miękkości. Odcedź ziemniaki, ponownie włóż je do garnka i odstaw pod przykryciem.
  2. W małej patelni, rozpuść na większym ogniu 4 łyżki masła i gotuj aż zacznie się pienić. Jak tylko masło ładnie zbrązowieje, zdejmij z ognia i natychmiast wrzuć do niego szałwię wraz z czosnkiem. Pozwól im się smażyć przez 30 sekund, po czym wlej całość do ziemniaków.
  3. Dopraw ziemniaki solą, pieprzem i wlej śmietankę po czym utłucz je (ja miksuję w blenderze), aż powstanie jedwabiste puree. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.
  4. W tej samej patelni po maśle, przygotuj tak samo pozostałe 2 łyżki masła i polej nim powstałe puree (opcjonalnie). Wyłóż puree na talerze, udekoruj listkami szałwii i podawaj.

Smacznego!

puree1

English version

Browned butter garlic herb potato puree

(serves 6-8)

Ingredients:

  • 1,2 kg potatoes, peeled and cut into 2 cm cubes
  • 6 tbsp butter, divided
  • 1½ tbsp chopped sage
  • 1½ tsp garlic, minced
  • salt and pepper
  • ¾ cup cream

Preparation:

  1. Place the potatoes in a pot, fill pot with enough water to cover, place on high heat and bring to a boil. Reduce heat to medium and let simmer for 12-15 minutes, or until potatoes are tender and can easily be pierced with a fork. Drain potatoes and put them back in the pot, covering with a lid.
  2. In a small saute pan, heat 4 tbsp of butter on medium high heat, melt butter and continue cooking until is starts to foam. As soon as the butter is a rich brown, remove from the heat and immediately add the herbs and garlic, swirling them around in the butter. Let sizzle for 30 seconds and pour the butter over the mashed potatoes.
  3. Season with salt, pepper, and add milk to the potatoes and mix until smooth and creamy.
  4. In the same pan used to brown the butter, add the remaining 2 tbsp of butter and brown in the same method. Spoon the mashed potatoes into a serving dish and drizzle the browned butter over the top. Garnish with a sage, if desired.

Enjoy!

Comments

    • Dzi says

      Potwierdzam, że to puree jest przepyszne! Co do diet, moim skromnym zdaniem, wszystko w granicach rozsądku:) Równowaga musi być. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>